Wat is het beste middel tegen aften?

In dit artikel
Wat is het beste middel tegen aften?

dossier Aften zijn pijnlijke blaasjes in de mond, vaak wit of gelig van kleur met een rode, ontstoken rand eromheen. Ze kunnen voorkomen aan de binnenkant van de wang, lippen of onder de tong. Kan je iets doen om aften te voorkomen? En hoe krijg je ze snel weg? Enkele tips.

Lees ook: Behandeling van aften

Hoe ontstaan aften?

123_lip_aft_mond_aften.jpg

De oorzaak voor het ontstaan van aften is onduidelijk. Waarschijnlijk bestaan er meerdere oorzaken of factoren die het ontstaan van aften in de hand kunnen werken.

 • Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, stress of bepaalde hormonale veranderingen (bv. menstruatie).
 • Een slechte mondhygiëne, zeker bij rokers.
 • Een slecht passend kunstgebit.
 • Een klein wondje in de mond kan aanleiding geven tot aften. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het bijten op de tong of op de binnenkant van de wang, of bij het eten van heet voedsel.
 • Ook bepaalde bestanddelen van tandpasta (met name natriumlaurylsulfaat) zou het ontstaan van aften in de hand kunnen werken.


Dat het een allergische reactie op dierlijke eiwitten zou zijn, is niet aangetoond. Aften ontstaan evenmin door een vitamine- of ijzertekort, bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine B of foliumzuur. Er is ook geen bewijs dat vitamine- of ijzersupplementen de genezing versnellen. Ernstige, plots optredende vormen van aften kunnen een gevolg zijn van systemische aandoeningen (bv. inflammatoir darmlijden, coeliakie, virale infecties zoals HIV), en van geneesmiddelen (zoals ontstekingsremmers). Het herpesvirus, dat koortsblaasjes veroorzaakt, speelt bij aften geen rol. 

Lees ook: Hoeveel tandpasta hebben volwassenen en kinderen nodig om hun tanden goed te poetsen?

Kan je aften voorkomen?

 • Indien je geregeld last hebt van aften, kan het nuttig zijn om je tandarts te raadplegen. Die kan eventuele afwijkingen, scherpe randjes aan tanden of kiezen wegwerken, slecht passende gebitsprothesen aanpassen, en je adviseren welke technieken en producten je zou kunnen uitproberen.
 • Poets je tanden voorzichtig, met een zachte tandenborstel. Mogelijk helpt een tandpasta met mild schuimmiddel (zoals bijvoorbeeld in Elmex of Parodontax) om aften te voorkomen.
 • Pas je voedingsgewoonten aan: eet geen harde toast of scherp gekruid voedsel. Vermijd zuurrijke dranken en etenswaren. Kauw goed.

Lees ook: Hoe kan je gele tanden en tandverkleuring voorkomen?

Wat kan je doen tegen aften?

Aften verdwijnen spontaan na een à twee weken, een behandeling is dus meestal niet nodig. Als je veel hinder ondervindt, kan je een van volgende behandelingen proberen:

 • Een lokaal verdovend product waarmee je de aften aanstipt, kan de pijn verlichten.
 • Een bacteriedodend mondspoelmiddel zoals chloorhexidine zou misschien uitbreiding kunnen voorkomen. Chloorhexidine kan de tanden bruin kleuren.
 • Lokale toepassing van een corticosteroïd zou de pijn verlichten en de genezing versnellen.
 • Eventueel kan je een pijnstiller gebruiken zoals paracetamol.


Het is aangewezen een (tand)arts te raadplegen als de aften niet verdwijnen na twee weken of zeer dikwijls terugkomen. Ook als de aanwezigheid van aften gepaard gaat met koorts, kan je best medische hulp inroepen. 

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van een onfris ruikende adem?

Bronnen:
www.tandarts.be
www.huidziekten.nl
www.ivorenkruis.nl
www.bcfi.be
allesoverhetgebit.nl


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram