Bloedend tandvlees: een gebrek aan vitamine C?

unspl-m-mond-tanden-11-3-21.jpg

nieuws

Bloedend tandvlees kan wijzen op een mondprobleem, maar is in sommige gevallen te wijten aan een laag vitamine C-gehalte. In dat geval volstaat het om je inname te verhogen.
Oorzaken
Meestal is bloedend tandvlees een symptoom van gingivitis, een ontsteking van het tandvlees of tandslijmvlies. Tandverzorging, met name scaling, en een strikte mondhygiëne zijn essentieel om de aandoening te voorkomen. Gingivitis kenmerkt zich door de vorming van tandplak, een opeenhoping van tandsteen en bacteriën. Onbehandeld kan gingivitis overgaan in ernstigere vormen van parodontitis (aantasting van het steunweefsel van de tanden), met het risico dat je één of meer tanden verliest.

Lees ook: Helpen mondspoelmiddelen tegen tandplak en tandvleesontstekingen?

Soms is agressief poetsen of niet goed flossen de oorzaak van bloedend tandvlees. Maar ook hormonale veranderingen (vooral tijdens de zwangerschap) of ziekten zoals leukemie of diabetes kunnen aan de basis liggen. En volgens een Amerikaans onderzoeksteam (Universiteit van Washington) is er ook mogelijks een link met een tekort aan vitamine C (ascorbinezuur).
Stoornis in de bloedsomloop
Een tekort aan vitamine C kan wijzen op scheurbuik, een ziekte die in de westerse landen bijna niet meer voorkomt. In een eerste fase van de ziekte begint het tandvlees te bloeden. Later kunnen complicaties optreden zoals bloedingen, en uiteindelijk de dood.

In deze studie keken de onderzoekers niet naar de gevolgen van scheurbuik maar van hypovitaminose, een matig tekort. Zij analyseerden gegevens van ongeveer 15 studies van over de hele wereld en onderzochten het verband tussen vitamine C-niveaus en het risico op tandvleesbloedingen. En de resultaten zijn consistent, want de auteurs concluderen: "Er zijn sterke aanwijzingen dat lage bloedwaarden van vitamine C tandvleesbloedingen bevorderen, wat een teken kan zijn van een meer algemene stoornis van de microcirculatie (de bloedsomloop door de kleinste vaten in het lichaam)". Zij voegen eraan toe: "Dit probleem is omkeerbaar met een verhoogde vitamine C-inname."

Lees ook: Kan tandpasta met houtskool je tanden witter maken?

Een goede inname van groenten en fruit volstaat om de nodige hoeveelheden te leveren: een sinaasappel of een glas vers sap is al goed voor meer dan de helft (70 mg) van de aanbevolen dagelijkse dosis voor een volwassene (110 mg). Indien nodig, kan je supplementen overwegen na overleg met je arts.

Lees ook: Is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel?

Bronnen:
https://academic.oup.com
https://richtlijnen.nhg.org
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

bron: Nutrition Reviews (https://academic.oup.com/nutritionreviews)

Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram