Hoe kan je een kunstgebit reinigen en herstellen?

In dit artikel
Hoe kan je een kunstgebit reinigen en herstellen?

dossier

Een kunstgebit is een uitneembare prothese die je eigen tanden en kiezen vervangt. De prothese vervult niet enkel een esthetische rol, maar is ook nodig om goed te kunnen kauwen en praten. Er zijn specifieke richtlijnen voor het onderhoud van een kunstgebit.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van een onfris ruikende adem?

Een kunstgebit reinigen

Getty_kunstgebit_reinigen_herstellen_2023.jpg

© Getty Images

Bij het reinigen van een kunstgebit zijn er enkele aandachtspunten:

  • Net als natuurlijke tanden moet je een kunstgebit dagelijks poetsen om voedsel en tandplak te verwijderen. Door het te poetsen zullen er ook geen vlekken op het kunstgebit komen. Gebruik een borstel met zachte haren die speciaal ontworpen is voor het reinigen van protheses. Gebruik liever geen borstel met harde haren, omdat die het kunstgebit kunnen beschadigen of sneller doen slijten. 
  • Borstel voorzichtig alle oppervlakken van het kunstgebit en let erop dat je het plastic niet beschadigt en de hulpstukken niet verbuigt. Spoel het kunstgebit tussen de poetsbeurten door na elke maaltijd.
  • Reinig je kunstgebit niet met tandpasta. Tandpasta is schurend en maakt microscopische krasjes waar voedsel en tandplak zich kunnen ophopen. Gebruik ook geen bleekmiddel, want dat kan het roze gedeelte van het kunstgebit wit maken. Poets met een reinigingsmiddel voor kunstgebitten, of eventueel handzeep of een mild afwasmiddel. 
  • Je kan ook een ultrasoonreiniger proberen. Dit is een klein apparaat dat een reinigingsoplossing bevat. Je legt de prothese in het toestel en vervolgens creëren ultrasoongolven miljoenen kleine luchtbelletjes, waardoor (kalk)aanslag en vuildeeltjes van je kunstgebit worden verwijderd. Als je een ultrasoonreiniger gebruikt, betekent dit evenwel niet dat je niet meer dagelijks moet poetsen. 
  • Draag goed zorg goed voor je kunstgebit als je het niet draagt. Een kunstgebit moet vochtig worden gehouden, zodat het niet uitdroogt of zijn vorm verliest. Als je het kunstgebit niet in je mond hebt, leg het dan in een oplossing met reinigingsmiddel voor kunstgebitten of in water. Maar als het gebit metalen hulpstukken heeft, kunnen deze aangetast worden door de oplossing. Leg je kunstgebit nooit in heet water, want dan kan het kromtrekken.
  • Als je twijfelt over de juiste reinigingsmethode, vraag dan raad aan je tandarts. 

Lees ook: Wat zijn de symptomen van tandbederf en hoe kan je het voorkomen?

Een kunstgebit aanpassen

Nadat je een kunstgebit hebt gekregen, moet je mogelijks één of meer vervolgafspraken maken voor aanpassingen. Een kunstgebit dat niet goed past, kan irritatie en zweertjes in de mond en op het tandvlees veroorzaken. 
Probeer nooit zelf een kunstgebit aan te passen of te herstellen. Als je een deel van de sluiting of metalen bevestigingen zelf probeert te buigen, kan dat de metalen structuur verzwakken en het kunstgebit blijvend beschadigen. Vrij verkrijgbare lijm kan bovendien schadelijke chemicaliën bevatten.

Lees ook: Waarom tong poetsen of schrapen?

Een gebroken kunstgebit herstellen

Bel je tandarts als een kunstgebit breekt, scheurt of afbreekt of als een van de tanden of kiezen losgeraakt. Vaak kunnen zij de aanpassing of reparatie nog dezelfde dag uitvoeren. Voor sommige ingewikkelde reparaties moet je kunstgebit mogelijks naar een speciaal tandlabo worden gestuurd. Als de schade te groot is, is het zelfs mogelijk dat je volledige kunstgebit moet worden vervangen.

Lees ook: Wat kan je doen tegen verkleuring van je mond na het drinken van rode wijn?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com
https://degebitskliniek.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram