Veroorzaakt tandvleesbacterie ook reuma?

Laatst bijgewerkt: januari 2017
123m-tek-tandbederf-gingiv-parodont-01-17.jpg

nieuws Nieuw onderzoek aan de Amerikaanse John Hopkins University brengt nieuwe bewijzen aan dat de bacterie die ontstoken tandvlees en kaakbeen (parodontitis) veroorzaakt, ook aan de basis ligt van reumatoïde artritis. Dat is een vorm van reuma die veroorzaakt wordt door een auto-immuunreactie waarbij de eigen afweercellen de gewrichten aanvallen.

Het gaat met name om één type bacterie, Aggregatibacter actinomycetemcomitans of A-alfa, die veel meer voorkomt in de mond van mensen met gingivitis en parodontitis. Deze bacterie veroorzaakt een proces waarbij bepaalde eiwitten lichtjes worden veranderd en zogenaamde gecitrullineerde eiwitten (CCP) ontstaan.

De onderzoekers vonden grote hoeveelheden citrulline in het speeksel van mensen met parodontitis en in gewrichtsvocht van mensen met reumatoïde artritis. Bij reumapatiënten, zo was al langer bekend, worden ook antistoffen tegen dit eiwit gevormd. Ook bij gezonde mensen komt dit eiwit voor, maar in veel lagere concentraties en zonder dat er antistoffen tegen worden gevormd.

Volgens de onderzoekers kan dit erop wijzen dat een en dezelfde bacterie die dat specifiek eiwit kan vormen, aan de basis ligt van parodontitis en reumatoïde artritis. Maar slechts bij 60 % van de mensen met parodontitis en minder dan de helft van de reumapatiënten werd deze bacterie gevonden. Bovendien hebben niet alle mensen met reuma ontstoken tandvlees en worden ook niet bij alle reumapatiënten antistoffen tegen die gecitrullineerde eiwitten gevonden. Er moeten dus zeker nog andere factoren een rol spelen die, los van parodontitis, reumatoïde artritis veroorzaken.
De studie verscheen in het vakblad Science Translational Medicine.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram