Gerelateerde artikels
Geforceerde glimlach werkt als roze bril
nieuws
We forceren allemaal wel eens een glimlach om anderen niet voor het hoofd te stoten, maar volgens een Australische studie komt dit ook ons eigen geluksgevoel sterk ten goede. Want zelfs een gemaakte glimlach zou onze hersenen inspireren tot het opwekken van positieve emoties. De wetenschappers geloven dat dit inzicht de behandeling van mentale problemen vooruit kan helpen.
Wetenschappers van de University of South Australia gebruikten voor deze nieuwe studie een truc die ook al in een eerder experiment was toegepast: ze vroegen proefpersonen om een pen tussen hun tanden te houden. Zo gebruikten de mensen dezelfde gezichtsspieren als wanneer ze spontaan zouden glimlachen. De vraag was of deze geforceerde glimlach ook hun blik op de wereld zou beïnvloeden.
Gelaatsuitdrukkingen en loopjes
Om dat na te gaan, moesten de deelnemers foto’s beoordelen van gelaatsuitdrukkingen van andere personen en korte filmpjes waarin verschillende manieren van stappen werden nagebootst. Soms hadden de proefpersonen daarbij de pen in de mond, soms niet.
Uit het experiment bleek duidelijk dat de beelden meer positieve gevoelens teweegbrachten bij de deelnemers als deze de pen tussen de tanden hadden. De gezichten en loopjes zagen er dan naar hun aanvoelen gelukkiger en vriendelijker uit. Zelfs met een volledig gekunstelde glimlach zagen de proefpersonen dus de uitdrukkingen en bewegingen van anderen als het ware door een roze bril.
Emotioneel centrum brein
Volgens de wetenschappers kunnen we door het dwingen van de gezichtsspieren om te glimlachen ook onze hersenen aanzetten om op te fleuren. De geforceerde bewegingen van de spieren zorgen er namelijk voor dat de amygdala, het zogenaamde emotionele centrum van het brein, gestimuleerd wordt. Daarbij komen dan bepaalde chemische stoffen (neurotransmitters) vrij die ons gemoed opkrikken.
Mentale gezondheidszorg
Volgens onderzoeksleider Fernando Marmolejo-Ramos kunnen de conclusies interessant zijn voor de mentale gezondheidszorg. “Als we de hersenen kunnen misleiden om bepaalde prikkels als ‘gelukkig’ te ervaren, dan kunnen we dit mechanisme mogelijk gebruiken om de mentale gezondheid te bevorderen”, stelde hij. Mogelijke concrete toepassingen werden nog niet meegegeven.
De onderzoekers wijzen er ook op dat dergelijke inzichten zeker op dit moment van groot belang zijn, nu de coronapandemie zorgt voor een ernstige toename van angsten en depressieve gevoelens bij de bevolking.
Lees ook: Houdt optimisme je ook lichamelijk gezond?
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist