Verband tussen tandverlies moeder en aantal kinderen

123-vr-lacht-tanden-04-18.jpg

nieuws

Vrouwen met meer kinderen verliezen vaak meer tanden. Dit blijkt uit een Europees onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Epidemiology & Community Health. 

‘Ieder kind kost je een tand’ is een bekende uitdrukking, waarmee een direct verband wordt gesuggereerd tussen het aantal kinderen en het tandverlies van de moeder. Dat klopt volgens een grootschalig Europees onderzoek op basis gegevens van bijna 35.000 mensen in 14 Europese landen en Israel. 
Met het stijgen van de leeftijd sneuvelen meer tanden, zo blijkt uit het onderzoek. Vrouwen tussen vijftig en zestig missen gemiddeld 7 tanden. Mannen boven de tachtig moeten het met gemiddeld 19 tanden minder doen. Hoger opgeleide vrouwen en mannen lopen minder kans om tanden te verliezen.
 
Derde kind
Bijzondere aandacht ging naar vrouwen die een twee- of drieling hadden en vrouwen van wie de eerste twee kinderen hetzelfde geslacht hadden. Als de eerste twee kinderen hetzelfde geslacht hebben, neemt de kans toe dat je nog een derde kind wilt met de kans op een ander geslacht. Vrouwen in die groep zijn duidelijk meer tanden kwijtgeraakt dan vrouwen die een meisje en een jongen als eerste twee kinderen hebben gekregen. Bij mannen werd geen verschil gezien. 
Volgens de onderzoekers knaagt in deze groep een derde kind duidelijk aan het aantal tanden van de moeder, terwijl ze dat niet doet bij de vader. Onduidelijk is of dit een gevolg is van de zwangerschap zelf of een effect dat door het ouderschap wordt veroorzaakt.  

Bron
http://jech.bmj.com/content/early/2018/03/30/jech-2017-210210
www.radboudumc.nl/nieuws/2018/verband-tussen-tandverlies-moeder-en-aantal-kinderen


Laatst bijgewerkt: april 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram