Het mondzorgtraject: betere terugbetaling bij regelmatig tandartsbezoek

123-tek-tandzorg-tandarts-01-18.jpg

nieuws

Wie minstens 18 jaar is en regelmatig een tandarts bezoekt, krijgt via het mondzorgtraject een betere terugbetaling voor tandzorg dan wie dat niet doet. 'Regelmatig' wil zeggen dat u in het vorige kalenderjaar bij de tandarts bent geweest voor zorgen die door het ziekenfonds werden terugbetaald. Op basis van de informatie over terugbetalingen gedurende het voorgaande jaar berekent het ziekenfonds onmiddellijk de terugbetaling waarop u recht heeft. Bent u vorig jaar niet bij de tandarts geweest, dan zal u dit jaar méér moeten betalen als u naar de tandarts gaat.

Met het mondzorgtraject wil de overheid mensen stimuleren om elk jaar hun tandarts te bezoeken. Een jaarlijkse controle is zowel voor de mondgezondheid als de algemene gezondheid van groot belang. Uit de recentste Gezondheidsenquête blijkt dat zo'n 40 procent van de bevolking niet elk jaar naar de tandarts gaat. 

Wat is het mondzorgtraject? Het mondzorgtraject is een afspraak tussen de tandartsen en ziekenfondsen. Het betekent dat u minstens één keer per jaar op controle moet gaan bij de tandarts. Doet u dat niet, dan moet u het jaar nadien meer uit eigen zak betalen. Maak dus elk jaar opnieuw een afspraak bij de tandarts. 

Voor wie geldt het mondzorgtraject?Het mondzorgtraject geldt voor iedereen die minstens 18 jaar is. Dat gebeurt automatisch als u naar de tandarts gaat, u moet het dus niet speciaal aanvragen. 

Voor kinderen geldt het mondzorgtraject niet. Kinderen en jongeren jonger dan 18 jaar gaan gratis naar de tandarts.

Voor welke mondzorg geldt het mondzorgtraject?Het mondzorgtraject is van toepassing op alle tandzorg, met uitzondering van: 

• tandheelkundige raadplegingen, 

• preventieve zorg, 

• orthodontie, 

• parodontologie,

• tandheelkundige radiografieën of prestaties die als bijkomend honorarium geattesteerd worden, bij personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming. 

Voor elk verstrekking die onder die zorg valt, blijft er een persoonlijk aandeel (remgeld), of u nu regelmatig een tandarts bezoekt of niet.

Wat is het gevolg als u vorig jaar niet bij de tandarts bent geweest?

Als u vorig jaar geen terugbetaalde tandzorg hebt gehad, dan zult u dit jaar meer moeten betalen als u naar de tandarts gaat. Hoeveel meer hangt af van het type tandzorg dat u nodig hebt. Voor sommige behandelingen betaalt u tot het dubbele van het gewone bedrag.

•  Vullingen, wortelkanaalbehandelingen, extracties, urgentiesupplementen en bewerkingen op prothesen (herstelling, toevoeging van een tand of vervangen van de basis): uw persoonlijk aandeel zal verdubbelen ten opzicht van vroeger.

Radiografieën en verstrekkingen die als bijkomend honorarium aangerekend worden: uw persoonlijk aandeel zal anderhalf maal zo hoog zijn als vroeger.

Uitneembare prothesen en orale implantaten: uw persoonlijk aandeel zal 40 euro hoger zijn dan vroeger.

Het jaarlijks preventief mondonderzoek
Mensen tussen 18 en 67 jaar kunnen jaarlijks ook een preventief mondonderzoek laten uitvoeren door de tandarts. 

Voor meer informatie over het mondzorgtraject en het preventief mondonderzoek kunt u terecht bij uw ziekenfonds.

Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram