We weten allemaal dat groenten gezond zijn, maar die uit de familie van de kruisbloemen – zoals broccoli, spruitjes, kolen en radijzen – lijken zeer specifieke kwaliteiten te hebben. Een Australische studie suggereert dat het eten ervan goed is tegen hartaanvallen en beroertes.
Naar aanleiding van Wereld Eerstehulpdag heeft Rode Kruis Vlaanderen twee gratis online modules gelanceerd, waarbij de basisprincipes van reanimeren en eerste hulp bieden worden uitgelegd.
In China werken onderzoekers aan een computeralgoritme dat op basis van gezichtsfoto’s kan checken of iemand een hartziekte heeft. Vier selfies zouden volstaan om een diagnose te stellen.
Of ze nu nog maar pas uit de startblokken schoten of al heel wat kilometers in de benen hebben, veel mensen gebruiken een sporthorloge om hun hartslag te monitoren. Maar zijn die wel te vertrouwen?
Vanaf de eerste symptomen van een beroerte tikt de klok: hoe sneller de patiënt na een herseninfarct of een andere vorm van beroerte een behandeling ondergaat, hoe minder hersenweefsel er verloren gaat en hoe beter de vooruitzichten.
Voedsel op basis van soja, zoals tofoe, zou het risico op hartaandoeningen verkleinen. Dat suggereert Amerikaans onderzoek op meer dan 200.000 mensen. De wetenschappers zagen vooral een positief effect bij vrouwen.
De Belgische Cardiologische Liga is overtuigd dat de coronapandemie mensen tegenhoudt om bij de eerste signalen van beroertes en hartaanvallen hulp te zoeken in het ziekenhuis en vreest dan ook voor veel sterfgevallen die eigenlijk vermeden konden worden.
Een kwart van de Belgische 40-plussers neemt statines om het cholesterolgehalte te verlagen. Na een hart- of vaatprobleem (hartaanval, beroerte) bieden statines een duidelijk voordeel. Maar er zijn ook risico's aan verbonden.
Een hartaanval overleven als je alleen bent? Even hoesten en alles komt goed! Dit fabeltje (of hoax) duikt elk jaar weer op op sociale media en doet nu opnieuw de ronde op Facebook.
UGent onderzoekers toonden aan hoe de netwerknodes die Google gebruikt om internetsurfen te stroomlijnen, ook gebruikt kunnen worden om de werking van ons hart beter te begrijpen.
Misschien vind je plastic maar een lelijk materiaal en associeer je het vooral met vervuiling. Maar na het college van chemicus Patricia Dankers (TU Eindhoven) snap je dat plastic ook jouw leven kan redden.
‘Aritmogene Rechter Ventrikel Cardiomyopathie/Dysplasie’ (ARVC/D) is een belangrijke oorzaak van plotse dood bij mannen en vrouwen van elke leeftijd en alle rassen, maar vooral bij jonge atleten. Het komt voor bij ongeveer 1 op 5000 personen.
48 uur afwachten bij recent geconstateerd boezemfibrilleren is net zo effectief als het acuut toepassen van cardioversie met een elektroshock of infuusmedicatie. Het hartritme herstelt in bijna 70 procent van de gevallen namelijk spontaan.
Het Amerikaans egeneesmiddelenagentschap FDA heeft de Belgische app FibriCheck een FDA-goedkeuring toegekend. FibriCheck, een medische smartphone applicatie die hartritmestoornissen detecteert. Het is de allereerste keer dat een medische smartphone applicatie voor hartritmestoornissen door de FDA wordt goedgekeurd.
Een beroerte is voor de hersenen wat een hartinfarct is voor het hart. De medische benaming voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident, meestal afgekort met CVA. Letterlijk betekent dit "ongeluk in de bloedvaten van de hersenen".
Volgens een nieuwe studie in het New England Journal of Medicine zou screening van jonge voetballers in een aantal gevallen plotse hartdood kunnen voorkomen.
De Week van het Hart (24 – 28 september) is een initiatief van de Belgische Cardiologische Liga. Ter ere van de 50 ste verjaardag van de Belgische Cardiologische Liga zal de Belgian Heart Rhythm Association een campagne lanceren bestaande uit gratis hartritmetesten in zo veel mogelijk Belgische ziekenhuizen om de Belgische bevolking te sensibiliseren voor voorkamerfibrillatie (VKF).
Met de term hartfalen omschrijft men die situatie waarbij het hart niet meer in staat is voldoende bloed rond te pompen om aan de behoefte van het lichaam te voldoen. Het hart faalt dus in zijn pompfunctie.
Hartfalen of hartinsufficiëntie is een chronische aandoening waarbij de hartspier zijn pompende functie niet goed meer kan vervullen. Indien je alles goed voorbereidt en organiseert, is er geen reden waarom je niet veilig op reis kan.
Bij een hartoperatie kan het Acute Resporatory Distress Syndrome (ADRS) of ook wel shocklong ontstaan. De kans hierop is groter bij een hartoperatie tijdens het griepseizoen.
In Nederland is een experiment uitgevoerd waarbij huisartsen hun patiënten bij de griepvaccinatie screenen op voorkamerfibrillatie (VKF), een veel voorkomende hartritmestoornis.
Mensen die meer dan 55 uur per week werken zouden 40 procent meer kans hebben om de hartstoornis voorkamerfibrilleren (VKF) te ontwikkelen. Een onderzoeksteam van University College in Londen analyseerde de gezondheidsgegevens en arbeidsdata van meer dan 85.000 vrouwen en mannen van middelbare leeftijd.
Voorkamerfibrillatie (VKF) is de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij VFK slaat het hart bij wijze van spreken op hol en is de hartslag onregelmatig en veel te hoog.
De nieuwe patiëntenorganisatie OveRRslag, die zich inzet voor mensen met de hartritmestoornis VKF (voorkamerfibrillatie), heeft een sensibiliseringscampagne gelanceerd om mensen ertoe aan te sporen meer aandacht te schenken aan hun hartritme.
De Nederlandse Hartstichting investeert 1 miljoen euro in nieuw onderzoek naar het vrouwenhart. Bedoeling is nieuwe aanknopingspunten te vinden om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen. Het gaat om een ernstige ziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.