Wat is het verschil tussen hartstilstand, hartinfarct en hartfalen?

123-vr-ekg-hartaanval-pijn-01-18.jpg

dossier Een hartstilstand, een hartinfarct, hartfalen. Het zijn termen die we wel kennen, maar weet je ook wat het verschil tussen de drie is? 

Hartstilstand Hartinfarct Hartfalen
Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen. De organen krijgen geen bloed, dus geen zuurstof meer. Bij een hartinfarct (ook wel hartaanval) raakt een kransslagader van het hart verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed, dus geen zuurstof meer. Vaak ligt het verkalken van een kransslagader aan de basis hiervan, waardoor er een bloedklonter ontstaat. Hartfalen is een verzamelnaam voor verschijnselen en klachten waarbij het hart minder goed werkt waardoor de pompfunctie langzaam afneemt en er dus onvoldoende bloed door het lichaam stroomt. Vaak ontstaat hartfalen na een hartinfarct of langdurige hoge bloeddruk.
Wat is het gevolg?
Het slachtoffer raakt binnen enkele seconden bewusteloos en de (normale) ademhaling stopt. Een snelle reactie is dus noodzakelijk.  
Wat is het gevolg?
De patiënt is bij kennis en heeft klachten zoals drukkende pijn midden op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek; vaak ook zweten en misselijkheid. Daarnaast kunnen bij vrouwen extreme moeheid, kortademigheid en duizeligheid voorkomen.
Wat is het gevolg?
In het begin zal je hier niet veel van merken maar na verloop van tijd ontstaan er klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid en het vasthouden van vocht in de benen.
Wat moet je doen?
• Bel 112
• Reanimeer en gebruik een AED binnen 6 minuten voor de grootste overlevingskans. Alleen reanimatie geeft kans op overleving.
Wat moet je doen?
• Bel 112 als de klachten in rust langer dan 5 minuten duren. Ga niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis.
• Als het slachtoffer het bewustzijn verliest en stopt met ademen: start reanimatie tot de hulpdiensten er zijn.
Wat moet je doen?
Hartfalen is een chronische aandoening. Gebruik van medicijnen kan de klachten verminderen. Verder is een gezonde leefwijze van belang: gezond eten met zo weinig mogelijk zout, genoeg bewegen, niet roken en zo nodig afvallen.
Hoe vaak komt het voor?
Elke dag krijgen ca 30 mensen een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dus meer dan 10.000 per jaar.
Hoe vaak komt het voor?
Elk jaar worden ca. 15.000 Belgen getroffen door een hartaanval, ongeveer de helft daarvan met een fatale afloop.
Hoe vaak komt het voor?
In België lijden ca. 200.000 mensen aan hartfalen. Elke dag worden er ongeveer 40 nieuwe gevallen vastgesteld.

Bronnen:
www.hartstichting.nl/getmedia/98bf307c-0ab3-40ee-9c78-30736acd2f89/factsheet-hartstichting-hartstilstand-hartinfarct-hartfalen.pdf
www.cardioservice.eu/informatie/het-verschil-tussen-een-hartstilstand-hartfalen-en-hartinfarct/


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram