Hartziektes opsporen aan de hand van gezichtsfoto’s

123m-gezicht-beauty-huid-2-10.jpg

nieuws In China werken onderzoekers aan een computeralgoritme dat op basis van gezichtsfoto’s kan checken of iemand een hartziekte heeft. Vier selfies zouden volstaan om een diagnose te stellen. 

Voor het onderzoek bestudeerde het team tussen juli 2017 en maart 2019 5796 patiënten uit acht Chinese ziekenhuizen. Elke proefpersoon onderging de standaard onderzoeken voor hartpatiënten en nam ook plaats voor de camera voor vier gezichtsfoto’s: één in vooraanzicht, één in bovenaanzicht en twee in profiel. Radiologen bekeken nadien de onderzoeksresultaten en gebruikten die informatie om het systeem op te bouwen. In de daaropvolgende maanden werd het algoritme toegepast op foto’s van een dikke duizend andere patiënten, met succes. Het algoritme bleek de bestaande methoden voor het voorspellen van het risico op hart- en vaatziekten te overtreffen. 
Screenings 
Eerder bleek al dat bepaalde gelaatstrekken gelinkt kunnen worden met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Dunner wordend haar bijvoorbeeld, maar ook rimpels, een oorlelplooi, gele bultjes in de ooghoeken en vertroebeling van het hoornvlies, maar dat een computeralgoritme die uiterlijke tekenen herkent en associeert met een hartziekte, is nieuw. Er zijn echter nog veel meer tests nodig om de tool op punt te krijgen, onder andere bij mensen met verschillende etnische achtergronden. Eens het zover is, kan het algoritme wel worden ingezet voor screenings bij de hele bevolking of bij risicogroepen.
Preventie
Dit nieuwe systeem opent perspectieven wat preventie betreft. “Ons uiteindelijke doel is om een zelf-rapporterende applicatie te ontwikkelen voor groepen met een hoog risico om het risico op hart- en vaatziekten te beoordelen voordat ze een kliniek bezoeken”, zegt Zhe Zheng, die het onderzoek leidde en onderdirecteur is van het Nationaal Centrum voor Cardiovasculaire ziekten van het Fuwai-ziekenhuis in Peking. Het onderzoeksrapport verscheen enkele weken geleden in het European Heart Journal.

Bronnen:
https://academic.oup.com
https://healthcare-in-europe.com
https://techandsciencepost.com
https://www.ipsnews.be

Lees ook: Moeilijke kindertijd trigger voor hartziekten op latere leeftijd

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2020
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram