Moeilijke kindertijd trigger voor hartziekten op latere leeftijd

123-kind-muziek-zh-koptel-tablet-11-18.png

nieuws Mensen die op jonge leeftijd een trauma meemaakten, verwaarloosd werden of opgroeiden in een disfunctioneel gezin hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Dat bewijst een studie van de Feinberg universiteit in Chicago.

Risicovol gedrag
Onderzoekers vermoeden dat tegenslagen in de jeugd ertoe leiden dat je meer risico’s neemt als het op je gezondheid aankomt. Zo neem je minder gezonde voedingskeuzes waardoor je een verhoogd risico loopt op obesitas en hartziekten. Vaak wordt er ook troost gezocht in nare gewoontes zoals roken, wat opnieuw kan resulteren in onder andere hartziektes.
50 % meer kans op hart- en vaatziekten
De wetenschappers analyseerden gegevens van 3600 mensen tussen 18 en 30 jaar oud in dertig jaar durende studie. In 2000 moesten de deelnemers een vragenlijst invullen waarin ze aangaven in welke mate ze thuis traumatische situaties hadden ervaren, zoals verbale agressie en lichamelijk geweld. Aan het einde van de studie bleek dat mensen met de grootste trauma’s meer dan 50% kans hadden op een hart- of vaatziekte in vergelijking met de mensen die in mindere mate geconfronteerd werden met zulke feiten.
Meerdere risicofactoren
Wanneer de wetenschappers naast die trauma-ervaringen ook andere persoonsgegevens in de analyse opnamen, zoals roken, de bloeddruk en het opleidingsniveau, bleek het trauma slechts één van de factoren die gezondheid beïnvloeden. Ook de socio-economische, klinische, demografische en psychologische situatie kunnen dus hart- en vaatziektes uitlokken.

“Een trauma in de kindertijd zal het vermogen van kinderen om adequaat om te gaan met en te reageren op emotionele stressvolle ervaringen aantasten. Als gevolg daarvan gebruiken mensen vaak calorierijk voedsel als mechanisme om met psychosociale stress om te gaan, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van obesitas”, verduidelijkt Professor Feinglass.

Bronnen:
https://medicalxpress.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.ahajournals.org

Lees ook: Onregelmatige slapers lopen meer risico op hart- en vaatziekten

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram