Voorkomt screening plotselinge hartdood bij voetballers?

123-sport-voetbal-hart-screening-09-18.jpg

nieuws

Volgens een nieuwe studie in het New England Journal of Medicine zou screening van jonge voetballers in een aantal gevallen plotse hartdood kunnen voorkomen. 

De onderzoekers screenden ruim 11.000 jonge Engelse voetballers over een periode van de twintig jaar (1996-2016) op hartafwijkingen. Ze ontdekten 42 spelers (0,38%) met afwijkingen die tot een hartstilstand zouden kunnen leiden; in bijna alle gevallen (93%) vertoonden de spelers geen symptomen. Het ging het vaakst om hypertrofische cardiomyopatie, gevolgd door aritmogene rechterventrikelcardiomyopathie. 225 sporters hadden andere, meestal milde aangeboren hartafwijkingen. 

De screening bestond uit een vragenlijst, een lichamelijk onderzoek, ecg en echocardiografie, op de leeftijd van 16 jaar. De incidentie van plotselinge hartdood op deze leeftijd bleek 1 op 14.700 persoonsjaren ofwel 6,8 op 100.000 sporters. Een eerder onderzoek leverde vergelijkbare getallen onder mannelijke basketbalspelers op. 
De meeste van de 42 dankzij screening opgespoorde, jonge voetballers werden medicamenteus en/of chirurgisch behandeld en konden daarna weer gaan sporten (70%); de rest kreeg het advies hun sportieve activiteiten te staken. Twee van hen met hypertrofische cardiomyopatie sloegen dat advies in de wind en overleden, de overigen zijn allen nog in leven.  

Enigszins verontrustend is het feit dat zes mannen overleden ten gevolge van een hartstilstand ten gevolge van erfelijke aandoeningen die bij de screening niet aan het licht waren gekomen. De verklaring is dat de aandoening bij deze sporters nog niet tot ontwikkeling was gekomen op hun 16de, waardoor het nodig is ook later nog eens te screenen: in het 18de, 20ste en 25ste levensjaar, zo stellen de onderzoekers. 

De onderzoekers brengen verder in herinnering dat ze uitsluitend jonge toppers hebben gescreend. Minder talentvolle en oudere spelers bleven onder de radar, dus de gevonden cijfers zijn mogelijk een onderschatting van het werkelijke probleem.

Lees ook:
Geen wetenschappelijk bewijs dat systematisch hartonderzoek van jonge sporters levens redt, maar de nadelen ervan zijn groot 

Bron:
www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1714719

www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/screening-voorkomt-soms-plotselinge-hartdood-bij-voetballers.htm


Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram