Spruitjes en broccoli verminderen risico op hartaanval

123-broccoli---1-07-19.jpg

nieuws We weten allemaal dat groenten gezond zijn, maar die uit de familie van de kruisbloemen – zoals broccoli, spruitjes, kolen en radijzen – lijken zeer specifieke kwaliteiten te hebben. Een Australische studie suggereert dat het eten ervan goed is tegen aderverkalking, zodat het het risico verlaagt op hartaanvallen en beroertes. Een mogelijke verklaring is de sterke aanwezigheid van vitamine K in deze groenten.

Eerdere studies leken er al op te duiden dat mensen die meer kruisbloemige groenten aten, een kleiner risico liepen om door een hartaanval of beroerte in het ziekenhuis opgenomen te worden. Tot nu toe wisten onderzoekers niet precies waarom, maar deze nieuwe studie van de Edith Cowan University in Australië maakt veel duidelijk. 
Minder kans op aderverkalking
De wetenschappers bestudeerden de gegevens van 684 vrouwelijke 70-plussers uit West-Australië die al in 1998 werden benaderd voor onderzoek. Uit hun analyse kwam naar voren dat vrouwen die dagelijks meer dan 45 gram kruisbloemige groenten aten, 46% minder kans hadden op uitgebreide aderverkalking in hun aorta – de grote lichaamsslagader – dan degenen die weinig of geen kruisbloemige groenten op hun dagelijks menu hadden.

Bij aderverkalking gaan er zich vetachtige stoffen ophopen tegen de wand van de slagaders, waardoor de vaatwand steeds dikker wordt en de slagaders langzaam vernauwd raken. Zo kan het ophopen van vetachtige calciumafzettingen ziekten aan de bloedvaten veroorzaken en ervoor zorgen dat de bloedcirculatie in het lichaam vermindert. Slagaderverkalking is de belangrijkste oorzaak van hartaanvallen en beroertes.
Vitamine K
De wetenschappers vermoeden dat kruisbloemige groenten deze problemen in de aorta kunnen voorkomen doordat ze aanzienlijke hoeveelheden vitamine K bevatten. Eerdere studies suggereren dat de eigenschappen van vitamine K helpen om het proces van aderverkalking tegen te gaan. 
“Dat wil niet zeggen dat we alleen maar broccoli, kool en spruitjes moeten eten”, benadrukte leidende onderzoekster Lauren Blekkenhorst. “Dagelijkse variatie is belangrijk voor je algemene gezondheid en welzijn.”
Kanttekeningen
Er moeten ook enkele kanttekeningen gemaakt worden bij de studie. Ten eerste waren alle proefpersonen bejaarde Australische vrouwen, zodat er onderzoek bij andere groepen nodig is om algemene conclusies te kunnen trekken. Ook hielden de wetenschappers geen rekening met externe factoren zoals bijvoorbeeld het al hebben van een gezonde levensstijl.

Lees ook: Wat zijn de geheimen van honderdjarigen?

Bronnen:
https://www.ecu.edu.au
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.ipsnews.be
https://www.studyfinds.org
https://www.cambridge.org

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram