Wat zijn de geheimen van honderdjarigen?

123-vr-ouder-senior-strand-gelukkig-10-17.jpg

nieuws We weten in grote lijnen dat de genen en levensstijl een grote rol spelen in de kansen van mensen om lang te leven, waarbij sommigen zelfs de leeftijd van honderd jaar halen. Maar onderzoekers uit de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland hebben nu enkele specifieke geheimen van honderdjarigen blootgelegd.

Volgens de laatste cijfers, uit 2015, zouden er in de hele wereld zo’n half miljoen honderdjarigen leven. Verwacht wordt dat hun aantallen zullen stijgen tot 3,7 miljoen tegen 2050. In België alleen telde men aan het begin van het jaar ongeveer 1.800 eeuwelingen.

Volgens eerder onderzoek zouden de genen van een persoon voor 20 à 35% zijn of haar kansen bepalen om de kaap van honderd jaar te halen. Maar we weten uiteraard dat je met je leef- en eetgewoonten die kansen sterk kunt verhogen of verlagen. Welke specifieke factoren daarin cruciaal zijn, daar zijn wetenschappers nog niet helemaal uit, maar twee nieuwe studies lichten nu wel terug een tip van de sluier op.

Bewandelbare buurten

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse Washington State University is het niet alleen doorslaggevend hoe je leeft, maar ook waar je leeft. Ze kwamen tot die conclusie na het analyseren van de gegevens van ongeveer 145.000 mensen uit Washington die stierven op de leeftijd van 75 jaar of ouder tussen 2011 en 2015.

De wetenschappers ontdekten dat de kansen van mensen om honderd jaar te worden aanzienlijk de hoogte in gingen als ze in een buurt woonden waar ze gemakkelijk konden wandelen en waar veel mensen van verschillende leeftijden samenwoonden. Eeuwelingen leefden ook eerder in stadswijken of gemeentes met een hoge socio-economische status en waren voor het grootste deel blanke vrouwen.

“De bevindingen tonen dat gemeenschappen met mensen van verschillende leeftijden heel voordelig zijn voor alle betrokkenen”, stelde de leidende onderzoeker Rajan Bhardwaj. “Het onderzoek ondersteunt ook de inspanningen in stadscentra om straten meer bewandelbaar te maken, wat ouderen helpt om aan lichaamsbeweging te doen en hun toegang tot zorg en winkels verbetert.” Volgens de wetenschappers liggen buurten met een grote leeftijdsdiversiteit ook meestal in stedelijke gebieden, waar ouderen minder vaak geïsoleerd raken en normaal meer steun krijgen van de omringende gemeenschap.

Sociale activiteit

Ook onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse Universiteit van Otago waren benieuwd naar de geheimen van eeuwelingen en analyseerden daarom de gegevens van zo’n 290 honderdjarigen, aangevuld met informatie over ongeveer 103.000 zestigplussers. De keuze om niet te roken bleek een eerste bepalende factor te zijn, maar dat kunnen we natuurlijk moeilijk een geheim noemen.

Meer verrassend is hoe belangrijk sociale activiteit bleek te zijn bij het bereiken van een hoge leeftijd. Mensen waren volgens de bepalingen van de studie sociaal actief wanneer ze hun huis en familie fysiek achter zich lieten om met andere mensen om te gaan. Zo waren ze bijvoorbeeld sociaal actief in deze zin als ze vrienden bezochten, aan vrijwilligerswerk deden, een concert bijwoonden of een partijtje golf speelden.

Bronnen:
https://news.wsu.edu
https://www.otago.ac.nz
https://www.sciencedaily.com
https://www.mdpi.com
https://link.springer.com

Lees ook: Staat al van voor je geboorte vast hoe oud je wordt?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram