beten_en_steken

Hoe kan je een muggenbeet best verzorgen?

nieuws 19/08/2020

Een muggenbeet is meestal niet erg, tenzij het natuurlijk gaat om een tropische mug die besmet is met malaria, gele koorts of een andere tropische ziekte. De jeuk kan wel heel vervelend zijn. Wat kan je doen om een muggenbeet te verzorgen?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Tips voor wie geen fan is van wespen en bijen

nieuws 2/06/2020

Hoewel bijen heel belangrijk zijn voor ons ecosysteem, kunnen ze ook een echte stoorzender zijn. Vooral wie allergisch is aan insectenbeten blijft liever uit de buurt. Speciaal voor hen hebben we deze tips opgelijst.

lees meer »

Eerste besmettingen met dengue- en zika-virus in Frankrijk

nieuws 2/12/2019

In oktober 2019 zijn aan de Franse Azurenkust voor het eerst drie gevallen van zikakoorts gesignaleerd. Het is de eerste keer dat het virus in Europa wordt overgedragen door muggen. Ook zijn in Frankrijk en Spanje de eerste gevallen van autochtone dengue vastgesteld.

lees meer »

Immunotherapie bij insectenallergie

Immunotherapie bij insectenallergie
dossier 21/06/2019

Een immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt door de stof waarvoor iemand allergisch is, in toenemende hoeveelheden toe te dienen zodat het immuunsysteem daarop gaat reageren.

lees meer »

Alles over de eikenprocessierups

Alles over de eikenprocessierups
dossier 12/06/2019

De eikenprocessierups vormt iedere zomer een terugkerende plaag in sommige delen van België en Nederland.De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken een urticariële reactie of netelroos, een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk.

lees meer »

Maakt alcohol je aantrekkelijker voor muggen?

nieuws 5/08/2019

Sommige mensen zijn gevoeliger voor muggenbeten dan anderen: ze worden meer gebeten en de reactie op de beet is vaak ook heftiger met grote bulten en hevige jeuk. Maar dat muggen van ‘zoet bloed’ houden, is een fabeltje.

lees meer »

Waarom muggen een hekel hebben aan Deet

nieuws 19/11/2020

Als muggen het op jou hebben gemunt, blijkt Deet het enige middel dat ze op afstand kan houden. Hoe dat precies komt, was tot voor kort niet echt duidelijk. Maar nu denken wetenschappers de reden te hebben gevonden: de insecten kunnen niet tegen de substantie op hun poten.

lees meer »

Wanneer moet je preventief malariapillen nemen?

Wanneer moet je preventief malariapillen nemen?
dossier 30/04/2019

Malaria vormt het grootste gezondheidsrisico in tropische landen. Elk jaar worden meer dan 10.000 toeristen besmet met malaria. De meeste malariagevallen worden vastgesteld bij mensen die terugkwamen uit West-Afrika.

lees meer »

Tips om muggen te bestrijden

Tips om muggen te bestrijden
dossier 20/04/2020

De mug is het dodelijkste dier ter wereld. Hoewel de meeste muggen slechts voor een jeukend bultje zorgen, verspreiden sommige muggen ernstige ziekten.

lees meer »

Gele koorts-vaccin nodig voor alle reizigers naar Brazilië

nieuws 5/02/2018

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wetenschappelijke Studiegroep voor Reisgeneeskunde raadt alle reizigers naar Brazilië aan zich te laten inenten tegen gele koorts, ongeacht de streek die ze bezoeken. Ook reizigers die voor carnaval naar Rio de Janeiro of Sao Paolo gaan, moeten gevaccineerd worden.

lees meer »

Tropisch Instituut op de uitkijk voor tijgermuggen

nieuws 11/10/2017

Exotische steekmuggen zoals de tijgermug hebben zich door globalisering en klimaatopwarming kunnen vestigen in Zuid-Europa en rukken op naar onze contreien. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) gaat op zoek naar tijgermuggen op plaatsen waar de kans het grootst is dat ze ons land binnenkomen.

lees meer »

Vitamine B tegen muggen?

nieuws 3/08/2017

Veel mensen hebben baat bij inname van extra vitamine B als remedie tegen het ongewenst bezoek van die vervelende insecten. Wat is daarvan de reden?

lees meer »

Video: Tekenbeet app

video 14/06/2017

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

lees meer »

Europees project gaat mug te lijf

nieuws 8/03/2017

Het grootschalige Europese project Infravec2 krijgt 10 miljoen euro Europese subsidie voor de bestrijding van insectgebonden ziektes, zoals Zika en malaria. Het Institut Pasteur in Parijs coördineert het onderzoek waar 24 Europese instellingen aan meedoen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

Wat denk jij?

Het Zika-virus is voor het eerst ontdekt in :

  • 1883
  • 1947
  • 1991
  • 2010