Eerste besmettingen met dengue- en zika-virus in Frankrijk

123-mug-vinger-beten-dengue-04-19.png

nieuws

In oktober 2019 zijn aan de Franse Azurenkust voor het eerst drie gevallen van zikakoorts gesignaleerd. Het is de eerste keer dat het virus in Europa wordt overgedragen door muggen. Ook zijn in Frankrijk en Spanje de eerste gevallen van autochtone dengue vastgesteld.

Het zika- en dengue virus wordt in (sub)tropische gebieden  verspreid door de tijgermug (Aedes albopictus). Ook in ons land komt de tijgermug voor, maar overleeft hij de Belgische winters niet.

Zika
De besmettingen met het zikavirus werden vastgesteld in het Zuid-Franse Hyères. De besmette personen hadden de voorbije maanden in eigen land doorgebracht en niet in een exotisch resort in Azië of Zuid-Amerika. De drie patiënten zijn intussen genezen.
De voorbije maanden liepen in totaal twintig Europeanen het zikavirus op, na een vakantie in Thailand.

Lees ook: 20 vragen over het Zikavirus

Dengue in Frankrijk en Spanje
In het zuiden van Frankrijk zijn ook twee haarden van autochtone dengue vastgesteld in het departement Alpes-Maritimes en in het departement van de Rhône. In totaal zijn tot nu toe 9 mensen besmet geraakt. Ook het Spaanse Barcelona meldde in september een bevestigd autochtoon geval van dengue. 
De autochtone overdracht van dengue (en chikungunya) op het einde van de zomer treedt niet geheel onverwacht op aangezien de vectormug (Ae. Albopictus) langs de kust van de Middellandse Zee gevestigd is en het leefmilieu in die periode bevorderlijk is voor de activiteiten van muggen. De haarden blijven lokaal en het risico op permanente lokale overdracht blijft gering dankzij de maatregelen ter preventie en controle. Bovendien zijn de milieu-en weersomstandigheden bij aanvang van de herfst minder gunstig voor overdracht.
Op 25 september meldde Duitsland dan weer het eerste bevestigde autochtone geval van het Westnijlvirus. Het gaat om een 70-jarige man die in Saxen woont en niet heeft gereisd. Het virus verspreidt zich steeds meer over Europa en in het oosten en zuidoosten van het land werden reeds haarden van het virus bij vogels en paarden zijn gemeld. Dit jaar zijn er reeds 342 humane Westnijlvirus-infecties gemeld in de EU en de buurlanden (194 in Griekenland, 51 in Roemenië, 28 in Italië, 18 in Hongarije, 16 in Cyprus, 4 in Bulgarije, 4 in Oostenrijk, 1 in Slowakije en 1 in Frankrijk)

Lees ook: Dengue (knokkelkoorts): virusinfectie met ernstige complicaties

Bronnen:
www.santepubliquefrance.fr
www.ecdc.europa.eu


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram