Wat moet je doen bij een wespensteek?

dossier

Zomerse temperaturen nodigen uit tot een gezellige barbecue of picknick. Maar vaak zijn wespen ongenode gasten. Hoe vervelend ze ook zijn, haal nooit uit naar wespen. Zo voelen ze zich bedreigd en zullen ze steken. Houd bij een wespensteek het hoofd koel en volg de juiste stappen. Vooral als je allergisch reageert op het gif na een bijensteek of wespensteek.

Lees ook: Bij, wesp, hoornaar of hommel: wat doen bij een steek?

Hoe behandel je een wespensteek en bijensteek?

Getty_wespensteek_2023.jpg

© Getty Images

 • Een wesp verliest z'n angel niet tijdens het steken, een bij wel. Bij een bijensteek kan je best de angel zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik zeker geen pincet want zo kan het gif zich verspreiden. Schraap met een plat voorwerp over de huid, net onder de plaats waar de angel in de huid zit.
 • Draag altijd een suikerklontje op zak. Weervrouw Sabine Hagedoren kreeg de tip van haar nicht die apotheker is: "Als je gestoken wordt door een wesp, neem je meteen dat suikerklontje. Je zuigt daarop, zodat je speeksel het een beetje nat maakt. En dan hou je het op de wespensteek, gedurende tien minuten. Het klontje gaat zo het gif uit je huid halen."
 • Koel de huid met een koud kompres.
 • In de apotheek kan je jeukwerende zalf kopen. Als je de zalf gedurende enkele dagen aanbrengt op  de steekplaats, zullen de ergste klachten verdwenen zijn.
 • Ook zonder allergische reactie kan een wespensteek gevaarlijk zijn. Als je in de mond of hals wordt gestoken, kan dit lichaamsdeel zodanig opzwellen dat de luchtweg wordt afgesloten. Zoek onmiddellijk medische hulp in dat geval.

Lees ook: Jeuk: wat veroorzaakt het en wat kan je er tegen doen?

Allergische reactie op wespensteek

Bepaalde personen kunnen allergisch reageren op een wespensteek. Alarmsignalen van een ernstige allergische reactie zijn: zwelling van een volledig lichaamsdeel of extreme roodheid over het hele lichaam. Ook kan iemand onwel worden of ademhalingsproblemen krijgen.

Als je overgevoelig reageert op wespensteken, volg dan deze stappen:

 • Neem zo vlug mogelijk een geneesmiddel (antihistaminicum).
 • Als je vroeger al allergisch hebt gereageerd op wespensteken, moet je altijd een dosis gebruiksklare adrenaline (bijvoorbeeld EpiPen) bij jou hebben. Spuit dit bij jezelf in als bij een volgende steek luchtwegsymptomen of bloeddrukdaling optreden.
 • Heb je ook andere symptomen dan enkel op de steekplaats, contacteer dan een arts of ga naar de spoedgevallendienst.

Als aangetoond is dat je allergisch reageert op wespensteken, kan je kiezen voor een hyposensibilisatiekuur. Dat houdt in dat men jou op regelmatige tijdstippen een kleine dosis van de stof waarvoor je allergisch bent, toedient. Zo word je er minder gevoelig voor. Een hyposensibilisatiekuur duurt ten minste vier jaar.

Lees ook: Wat is een anafylactische shock?

Hoe voorkom je een wespensteek?

Wespensteken vermijd je het best. De belangrijkste vuistregel is dat je niet mag uithalen naar wespen. Nog enkele tips: 

 • Loop niet rond op blote voeten. Zo bestaat de kans dat je op een wesp trapt en kan ze je onbedoeld steken.
 • Vermijd geurende deodorant, aftershave, haarlak of zonnecrème.
 • Doe geen fysiek inspannend werk buiten bij warm weer. Zweet trekt bijen en wespen aan.
 • Blijf uit de buurt van bloemperken, afgevallen fruit, vuilnisbakken en vuilnishopen.

Lees ook: Natuurlijke remedies om insecten uit je buurt te houden

Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://www.redactie24.beauteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram