Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Wat kan je doen aan een wespensteek? En wanneer moet je naar de spoed?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

 Spoedafdelingen worden overspoeld door mensen met een wespensteek. In het ZNA Middelheim hebben ze het zelfs over een verdubbeling in vergelijking met andere jaren. Maar eigenlijk hoef je met een steek - hoeveel pijn die ook doet - niet altijd naar het ziekenhuis. Matthieu Clarysse, stafmedewerker eerste hulp bij het Rode Kruis, legt uit wat de alarmsignalen zijn.

Volgens Matthieu Clarysse zijn er op dit moment heel veel wespen. “Augustus is traditioneel wespenmaand, maar door het zachte voorjaar en de hete zomer zijn ze nu talrijker dan anders. En dat leidt automatisch ook tot meer wespensteken”, zegt hij. 

Wat als je door een wesp gestoken bent? 

Stap 1
Is de angel achtergebleven in de huid? Het komt erop aan om die zo snel mogelijk zelf te verwijderen.

- Doe dat nooit met een pincet. Want dan duw je het gif, dat in de punt van de angel zit, in je huid en loop je een hoger risico op een allergische reactie.

- Neem een plat voorwerp, denk aan een kaart of een latje, en schraap ermee over de huid. Doe dat net onder de plaats waar de angel in de huid zit. Zo schuif je de angel eruit, maar duw je hem niet plat. Het gif kan dus niet ontsnappen.

Weetje: de angel van een wesp blijft niet altijd achter in de huid. Bij bijen is dat wel het geval. Een wesp sterft ook niet na een steek en kan zelfs meerdere keren steken. Als ze je aanvalt en je slaat ernaar, dan kan ze - uit agressie - nog een drietal keer prikken.

Stap 2

- Als de angel niet achterbleef of reeds is verwijderd: koel de huid af met ijs of een cold pack. Houd de koeling niet rechtstreeks op de huid, maar leg er een handdoek tussen. De zwelling zal snel verminderen, net als de pijn.

- Koel niet te lang. Werk in sessies van maximum twintig minuten per keer, zo verklein je de kans op vriesletsels. Je kunt om de twee uur wel een nieuw koelmoment inlassen tot de zwelling en de pijn helemaal zijn vervaagd.

Stap 3

- Ga naar de apotheek om jeukwerende zalf. Daarmee ben je na enkele dagen verlost van de grootste last die een wespensteek veroorzaakt. 

Weetje: kinderen en volwassenen vertonen gelijkaardige reacties. Kinderen hebben wel een kleiner lichaamsoppervlak, waardoor de zwelling na een steek indrukwekkender (en ook pijnlijker) kan zijn. Maar dit is geen reden tot paniek. De ene persoon kan wel allergischer reageren dan de andere. 

Wanneer wel hulp inschakelen?

Volgens Clarysse is een wespensteek meestal makkelijk zelf te verzorgen, maar soms is een bezoek aan de huisarts geen overbodige luxe. “Wie ooit allergisch op een steek heeft gereageerd, weet wat er met het lichaam gebeurt. Wie voor het eerst wordt gestoken, kan bij twijfel medische hulp inschakelen.” Een overzicht van alarmerende signalen:

- Is de huid een aantal dagen na de steek nog rood of dik? Dan kun je langsgaan bij de huisdokter voor verder onderzoek. Geen paniek: zolang de symptomen stabiel zijn, is er wellicht niets ergs aan de hand.

- Verwittig meteen de hulpdiensten (noodnummer 112) als het slachtoffer na enkele minuten volledig begint op te zwellen. Een verdikking van een aantal centimeter rond de steek is vervelend maar normaal, maar een volledig opgezwollen arm of stuk van het lichaam, extreme roodheid over het hele lichaam zijn dat niet en wijzen op een ernstige allergische reactie.

- Verwittig ook de hulpdiensten (noodnummer 112)  als de persoon in kwestie onwel wordt of ademhalingsproblemen krijgt. Geen actie ondernemen zou ertoe kunnen leiden dat het slachtoffer het bewustzijn verliest. In deze gevallen moet men in het ziekenhuis snel ingrijpen met tegengif.

- Bel ook 112 als een wesp in de keelholte of mond heeft gestoken. Er kan een inwendige zwelling optreden die onmogelijk zelf te behandelen valt. Snel reageren is ook dan een must..

- Zoek meteen hulp als je in een wespennest bent getrapt. Als één wesp steekt, kan het andere beestjes er ook toe aanzetten. Het gevolg? Meerdere steken bij op een kleinere lichaamsoppervlakte en een grotere zwelling die je best even laat nakijken.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180820_03673629


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram