astma

Wat is astma?

Wat is astma?
dossier 20/05/2022

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, wat leidt tot overdreven prikkelbaarheid van de luchtwegen (bronchiale hyperreactiviteit).

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Hebben najaarskinderen vaker last van astma?

nieuws 25/05/2020

Kinderen die in het najaar geboren worden, lopen 30 procent meer kans om op latere leeftijd astma te krijgen dan andere baby's. Dat zou moeten blijken uit een Amerikaanse studie bij meer dan 95.000 jonge kinderen

lees meer »

Verbrand geen afval in de tuin

nieuws 28/02/2018

Bij het verbranden van afval komen heel veel schadelijke stoffen vrij. Deze kunnen verschillende gezondheidseffecten veroorzaken of verergeren, variërend van tijdelijke hinder(geurhinder, irritaties van ogen, neus en keel en hoofdpijn), over astma, tot, in het ergste geval, kanker

lees meer »

Relatie virus en astma

nieuws 25/05/2020

Ook bij kinderen die geboren worden in families waar astma vaak voorkomt bestaat er een relatie tussen de kans op astma en vroege infectie met respiratoire virussen. Dat blijkt uit Canadees onderzoek bij 455 kinderen

lees meer »

Zijn allergie en astma de keerzijde van de infectieziektebestrijding?

nieuws 25/05/2020

Allergie en astma komen in de Westerse wereld steeds vaker voor, vooral bij kinderen. De zogenaamde hygiënehypothese stelt dat we te schoon leven, daardoor minder in contact komen met allerlei bacteriën en schimmels en minder infecties doormaken, waardoor het immuunsysteem van kinderen te weinig wordt geprikkeld.

lees meer »

Minder astma op de boerderij

nieuws 19/01/2017

Dat kinderen die opgroeien in minder hygiënische omstandigheden, bv. op een boerderij waar ze in aanraking komen met dieren en stof, minder astma hebben, is al langer bekend. Volgens een Oostenrijks onderzoek is vooral het eerste levensjaar doorslaggevend.

lees meer »

Meer astma op school

nieuws 24/06/2022

Een Nederlandse studie heeft vastgesteld dat het aantal kinderen op de lagere school met astma tussen 1985 en 1995 met liefst 120% is gestegen. De toename van chronische hoest bedraagt zelfs 265%.

lees meer »

Wheezing en astma

Wheezing en astma
dossier 15/03/2022

Veel baby's en peuters hebben tijdens hun eerste levensjaren last van een 'piepende' ademhaling. Dat maakt nogal wat ouders ongerust.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

Wat denk jij?

Blootstelling aan asbest verhoogt het risico op

  • Long- en pleurakanker
  • Astma
  • Hooikoorts
  • Mucoviscidose