Ftalaten of weekmakers verhogen kans op astma

nieuws Kinderen die blootgesteld worden aan diethyl ftalaat (DEP) en butylbenzyl ftalaat (BBzP) hebben een verhoogd risico op astma. Dat wordt bevestigd in een nieuwe studie online gepubliceerd in het vakblad American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Ftalaten zijn chemische stoffen die als weekmaker worden gebruikt in veel plastic producten, zoals speelgoed, en producten voor persoonlijke verzorging.

244 kinderen van 5 tot 9 jaar uit New York werden onderzocht op de aanwezigheid van ftalaten in hun urine. Hogere niveaus van beide ftalaten waren geassocieerd met hogere niveaus van stikstofmonoxide in de uitgeademde lucht, een aanwijzing voor een luchtwegontsteking. Het verband tussen blootstelling aan BBzP en luchtwegontstekingen was vooral sterk onder kinderen die onlangs een piepende ademhaling hadden gemeld, een veel voorkomend symptoom van astma.

Een tweede studie van dezelfde onderzoeksgroep in het vakblad Environmental Health Perspectives toonde ook dat prenatale blootstelling aan BBzP gekoppeld was aan een verhoogd risico op eczeem tijdens de kindertijd. 30% van de kinderen die prenataal waren blootgesteld aan ftalaten (gemeten in de urine van hun moeder) ontwikkelde eczema voor het tweede levensjaar. Het onderzoeksteam berekende dat een stijging van 5,7ng per ml in MBzP (ftalaat) in de urine geassocieerd kon worden met een stijging van 52% risico op het ontwikkelen van eczema voor het tweede levensjaar.

Volgens een derde studie uit Australië die begin september werd voorgesteld op het European Respiratory Society's Annual Congress in Wenen hebben ook kinderen die worden blootgesteld aan PCB’s een verhoogd risico op astma. Alhoewel PCB’s vandaag bijna niet meer worden gebruikt, komen ze nog veel voor in het milieu en


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram