Luchtwegproblemen bij warm weer

nieuws Mensen met luchtwegaandoeningen zijn vaak extra gevoelig voor klimaatfactoren, zoals vochtig weer, hitte, luchtverontreiniging of temperatuurwisselingen. Die gevoeligheid verschilt per persoon. Hebt u bij heet weer méér luchtwegklachten? Dan is het raadzaam de onderstaande adviezen extra goed op te volgen.

Drink voldoende
Drink bij warm weer voldoende: zeker 2 liter verdeeld over de dag, óók als u geen dorst hebt. Drink meer als de urineproductie terugloopt en als de urine donkergeel is.
Vermijd alcohol, koffie of thee. Het drinken van bouillon is goed om het zoutverlies door transpiratie te compenseren. Ook tomatensap en melk bevatten zout. Fruit en vruchtensappen leveren kaliumzouten.
Als u COPD hebt, is het erg belangrijk om goed te drinken. Uw lichaam verliest door de warmte al veel vocht. Als u te weinig drinkt, kan het luchtwegslijmvlies uitdrogen. Uw slijm wordt dan taaier waardoor uw klachten kunnen toenemen.
Wanneer u (ook) hartklachten hebt en plastabletten gebruikt, moet u extra op voldoende zout en vocht letten.

Vermijd inspanning
Op hete dagen kunt u onnodige inspanning het beste vermijden, vooral op het warmst van de dag, meestal tussen 11 en 15 uur. Ga niet sporten bij meer dan 30 graden of bij meer dan 28 graden in de zon. Bij normale temperaturen is lichaamsbeweging wel erg belangrijk voor uw conditie, zeker als u astma of COPD hebt.

Blijf uit de hitte
Blijf binnen of zoek buiten regelmatig een plek met schaduw en wat wind, zeker op de warmste uren midden op de dag. Neem een fles water mee. Draag een hoed, zonnebril en luchtige, lichte kleding.

Vermijd smog
Tijdens perioden met zomersmog is lichaamsbeweging in de buitenlucht af te raden, vooral ’s middags en vroeg op de avond. Vermijd ook plekken waar meer smog in de lucht hangt dan elders, zoals drukke stadsgebieden. Door smog raken de luchtwegen eerder geïrriteerd en krijgt u sneller last van luchtwegklachten.

Neem zo nodig extra geneesmiddel
Probeer uw astma- of COPD-klachten onder controle te houden. Ga bij uzelf na of u meer klachten krijgt bij hitte, bij een bepaalde luchtvochtigheid, temperatuurwisselingen of smog. Gebruik dan bij die omstandigheden uw medicijnen vaker. Wacht daar niet mee tot u klachten krijgt, maar probeer deze met preventief medicijngebruik te voorkomen.
Inhaleer bijvoorbeeld uw luchtwegverwijder een half uur vóórdat u naar buiten gaat. Overleg met uw arts hoe vaak u deze maximaal mag gebruiken bij hitte of smog. Hetzelfde geldt voor een prednisonkuur als u deze voor nood in huis hebt; spreek duidelijk met uw arts af bij welke (weers)omstandigheden u deze kunt gebruiken.
Helpen de extra medicijnen niet, neem dan contact op met uw arts.

Zorg voor koelte
Leg af en toe een koele handdoek in uw nek of neem een lauwe douche of bad om af te koelen.
Zoek in huis een koele ruimte op. Scherm de ramen af, met zonwering of gordijnen, zodra de zon erop schijnt.
Open de ramen als dat verkoeling brengt. Zet ’s nachts zoveel mogelijk ramen wijd open. Sluit de ramen ’s morgens zodra het buiten warmer aanvoelt dan binnen.

Pas op met airconditioning
Iemand met astma of COPD kan voor verkoeling binnenshuis het beste een ventilator gebruiken. Airconditioning is af te raden voor mensen met luchtwegklachten. De airco kan deze klachten namelijk verergeren door de droge lucht en het temperatuurverschil met buiten.
Kiest u toch voor airconditioning, stel het apparaat dan niet te droog of te koel af, hooguit 5 graden koeler dan buiten. Voorkom ook dat een airco vuile lucht rondblaast. Gebruik een airco die goed te reinigen is en doe dit volgens het voorschrift.

Let op uw kind
Voor kinderen met astma gelden dezelfde adviezen als voor volwassenen. Laat uw kind veel drinken en eventueel een extra puf nemen van de luchtwegverwijder.
Laat een (jong) kind bij warm weer nooit alleen thuis of in een auto.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram