Het effect van luchtvervuiling door verkeer op astma en allergieën gedurende de eerste acht levensjaren

nieuws Verkeer is één van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling zoals fijn stof en stikstofdioxide in Nederland. Het is bekend dat blootstelling aan luchtvervuiling bestaand astma kan verergeren. De rol van blootstelling aan luchtvervuiling in het ontstaan van astma, allergieën en daar aan gerelateerde symptomen is echter onduidelijk. Eén van de redenen hiervoor is dat er tot nu toe maar een beperkt aantal studies is over dat probleem, waarin kinderen vanaf hun geboorte over een voldoende lange periode gevolgd zijn.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben gekeken naar het verband tussen verkeersgerelateerde luchtvervuiling en het ontstaan van astma, allergieën en daaraan gerelateerde symptomen gedurende de eerste 8 levensjaren.
Voor het onderzoek werden gegevens van de PIAMA studie (http://piama.iras.uu.nl) gebruikt, waarin ruim 3.800 kinderen van vóór hun geboorte tot op de leeftijd van 8 jaar zijn gevolgd. Ouders rapporteerden jaarlijks of hun kinderen klachten van astma of allergie hadden en op de leeftijd van 8 jaar werden bovendien in subgroepen allergietesten uitgevoerd en bronchiale overgevoeligheid gemeten (resp. 1700 en 936 kinderen). Met behulp van statistische modellen die gebaseerd zijn op metingen en gegevens uit een geografisch informatiesysteem werd een inschatting gemaakt van de blootstelling van de kinderen aan fijn stof, stikstofdioxide en roet op het geboorteadres. Verbanden tussen blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling en metingen van gezondheidsresultaten werden geanalyseerd.

Ongeveer een op de zes kinderen (16%) ontwikkelde astma tijdens de eerst 8 levensjaren, de jaarlijkse incidentie van astma was 6% op de leeftijd van één jaar en 1-2% op latere leeftijden. De jaarlijkse prevalentie was 3-6% voor astma en 12-23% voor astmatische symptomen. Er was een significant verband tussen de blootstelling aan luchtvervuiling en astma en astma symptomen: Per toename in concentratie van fijn stof met 3.2 µg/m3 was er een factor 1.28 (95% betrouwbaarheidsinterval: 1.10-1.49) hogere kans op het ontwikkelen van astma, een factor 1.26 (95% betrouwbaarheidsinterval: 1.04-1.51) hogere kans op het hebben van astma en een factor 1.15 (95% betrouwbaarheidsinterval: 1.02-1.28) hogere kans op het hebben van astma symptomen gedurende de eerste 8 levensjaren. En toename in fijn stof concentraties met 3.2 µg/m3 is vergelijkbaar met het verschil tussen een stadsachtergrond locatie en een verkeersbelaste locatie. Vergelijkbare associaties met gezondheidsresultaten zijn gevonden voor stikstofdioxide en roet.

Samenvattend lijkt het er op dat blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling astma bij kinderen kan veroorzaken. Kinderen zouden daarom niet langs drukke wegen moeten wonen.

Lees ook: Luchtvervuiling door auto’s verhoogt kans op astma, longkanker, diabetes en hartziekten


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram