Meer kinderastma bij gestresseerde ouders

nieuws Naast milieuververvuiling door o.m. het verkeer en roken tijdens de zwangerschap, draagt ook ouderlijke stress bij tot een verhoging van astma bij kinderen. Dat moet blijken uit een onderzoek in California gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.
De studie volgde gedurende drie jaar kinderen tussen vijf en negen jaar uit 13 scholen in California. In totaal deden 2500 kinderen mee aan de studie. Er werd o.m. nagegaan of de moeder rookte tijdens de zwangerschap, of er thuis gerookt werd, of de kinderen in de nabijheid van drukke autowegen woonden, woonomstandigheden (o.m. huisdieren, tapijten, schimmels in huis, enz.) familiale geschiedenis van astma, enz. Ook werd de sociaal-economische status van de ouders en de mate van stress waarmee ze te maken hebben, gemeten. Kinderen die reeds astmasymptomen hadden bij het begin van het onderzoek, werden uitgesloten van het onderzoek.

Van de onderzochte kinderen kreeg 5% (120 kinderen) astma tijdens het drie jaar durende onderzoek. Risicofactoren waren o.m. blootstelling aan verkeerspollutie, ouders met astma en wonen in ongezonde huizen. De effecten van verkeerspollutie en van roken tijdens de zwangerschap waren groter bij kinderen waarvan de ouders geconfronteerd werden met veel stress. Ook kinderen uit lagere sociaal-economische klassen met laag opgeleide ouders, hadden meer last van de effecten van verkeerspollutie en roken.
Volgens de onderzoekers vormen stress (het gevoel het eigen leven niet te controleren) en een lage opleiding geen risicofactor op zich, maar versterkt het wel de effecten van verkeerspollutie en roken tijdens de zwangerschap.


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram