Antibiotica tijdens zwangerschap verhoogt kans op astma

nieuws Volgens een Deense studie gepubliceerd in The Journal of Pediatrics hebben kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap antibiotica nam, een licht verhoogde kans op astma. De studie toont niet aan dat er een oorzakelijk verband is tussen antibiotica en astma, maar suggereert wel dat de bacteriële flora van de moeder het kind beschermt tegen astma, en dat deze flora kan verstoord worden door antibiotica. Een andere mogelijke verklaring is dat niet de antibiotica maar de infectie waarvoor die vrouwen antibiotica moesten nemen, aan de basis ligt van het verhoogde risico op astma.

De studie volgde ruim 30.000 kinderen van de geboorte tot de leeftijd van 5 jaar. Een kwart van de kinderen was tijdens de zwangerschap blootgesteld aan antibiotica. 3% daarvan werd voor de leeftijd van 5 jaar in een ziekenhuis opgenomen omwille van astma, tegenover 2,5% bij de kinderen waarvan de moeder geen antibiotica had genomen. Rekening houdend met andere risicofactoren voor astma komen de onderzoekers tot het besluit dat antibiotica tijdens de zwangerschap de kans op astma met 17% verhoogt. Bij vrouwen die zelf astma hadden, is de kans dat hun kind ook astma krijgt zelfs dubbel zo hoog wanneer ze antibiotica hadden genomen tijdens de zwangerschap.

In oktober 2014 moeten ze echter hun vaststellingen weerleggen: zie:

Lees ook: Geen verband tussen antibioticagebruik en astma


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram