Geen verband tussen antibioticagebruik en astma

nieuws Deense onderzoekers die twee jaar geleden beweerden dat antibioticagebruik tijdens de zwangerschap de kans op astma bij het kind verhoogt komen in een nieuwe studie in het vakblad Lancet Respiratory Medicine tot het besluit dat ze zich hebben vergist en dat er helemaal geen verband is tussen antibioticagebruik tijdens de zwangerschap en astma.

Lees ook: Antibiotica tijdens zwangerschap verhoogt kans op astma

Volgens de onderzoekers werd de verhoogde kans op astma niet veroorzaakt door de antibiotica maar door de aandoening van de moeder waarvoor ze die antibiotica nam.

De studie volgde ruim 30.000 kinderen van de geboorte tot de leeftijd van 5 jaar. Een kwart van de kinderen was tijdens de zwangerschap blootgesteld aan antibiotica. 3% daarvan werd voor de leeftijd van 5 jaar in een ziekenhuis opgenomen omwille van astma, tegenover 2,5% bij de kinderen waarvan de moeder geen antibiotica had genomen.

Rekening houdend met andere risicofactoren voor astma komen de onderzoekers tot het besluit dat antibiotica tijdens de zwangerschap de kans op astma met 17% verhoogt. Maar dat blijkt dus niet te kloppen, zo blijkt uit de nieuwe studie bij ruim 900.000 kinderen. Daarbij werd bijvoorbeeld vastgesteld dat ook baby's van moeders die na hun zwangerschap antibiotica namen, meer kans op astma hadden. De onderzoekers besluiten hieruit dat niet de antibiotica de schuldige zijn, maar het feit dat de moeders die vaak infecties hebben en veel antibiotica slikken, blijkbaar een minder goed immuunsysteem hebben, en dat zwakke immuunsysteem doorgeven aan hun kinderen.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram