Laat astma je vakantie niet vergallen

123-strand-vakantie-zand-08-15.jpg

nieuws

Een aangepaste behandeling kan de symptomen van astma onderdrukken. Dat vergt wel enige aanpassingen in je dagelijkse leven. Hoe moet het dan als je met vakantie wil gaan?

  • Onderbreek de behandeling nooit, zelfs als de symptomen achterwege blijven.
  • Overleg met je huisarts over je reisbestemming, welke geneesmiddelen je moet meenemen, of de behandeling moet anagepast worden, enz.
  • Neem altijd een hoeveelheid geneesmiddelen mee die ruimschoots toereikend is voor de duur van je verblijf. Stop niet alle geneesmiddelen in 1 valies. Denk eraan om voorschriften mee te nemen waarop de internationale benaming van het product vermeld staat, want in het buitenland kan een farmaceutische specialiteit een andere naam hebben.
  • Als je allergisch bent aan mijtachtigen, vermijd dan oude plaatsen, stofnesten, enz. Sommige vakantiewoningen zijn speciaal aangepast voor mensen met luchtwegklachten: geen stoffen vloerbedekking, roken is er verboden, huisdieren zijn er niet toegestaan, extra schoonmaakbeurten zijn op verzoek mogelijk en/of er is speciaal anti-allergisch beddengoed aanwezig.
  • Mensen met astma voelen zich meestal het prettigst in een warm en droog klimaat met zo min mogelijk luchtvervuiling. Probeer grote temperatuursverschillen en hoge luchtvochtigheidsgraden te vermijden.
  • Berglucht is goed voor astmapatiënten die allergisch zijn aan mijtachtigen. Op grote hoogte komen die immers weinig voor. Er is echter minder zuurstof en de koude lucht kan problemen veroorzaken, vooral bij fysieke inspanningen (bv. klimmen, trekking). In dat geval kan je een astma-aanval vermijden door goed getraind aan de inspanning te beginnen, je grenzen niet te overschrijden en, eventueel, een preventief geneesmiddel te nemen. Vraag aan je arts of een vakantie in de bergen in jouw geval geschikt is. Ga niet naar steden als Mexico-City, die wel op grote hoogte liggen, maar waar ernstige luchtvervuiling is.
  • Zeelucht wordt over het algemeen goed verdragen door astmapatiënten. Als je echter allergisch bent, kan een verblijf aan zee problematisch worden. Bij voorkeur niet in een badplaats waar het hard waait of een gebied waar kans is op zandstormen.
  • Bij lange afstanden in de wagen, gebruik je beter geen airconditioning. Het kan de luchtwegen irriteren.
  • Duiken is absoluut af te raden voor mensen met astma.


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram