voedingsadditief

Stoffen die weinig of geen voedingswaarde hebben, maar gebruikt worden voor de verwerking of opslag van levensmiddelen. Deze kunnen antioxidanten, conserveringsmiddelen, voedingskleurstoffen, smaakstoffen, anti-infectieuze stoffen, vervoerstoffen, hulpstoffen en andere vergelijkbaar gebruikte stoffen omvatten. Veel van deze stoffen zijn farmaceutische hulpmiddelen wanneer ze worden toegevoegd aan geneesmiddelen in plaats van aan voedingsmiddelen.

86 artikels over voedingsadditief , per
Bekijk

Verhoogt sterk bewerkt voedsel risico op kanker?

Verhoogt sterk bewerkt voedsel risico op kanker?
nieuws 21/02/2018

Een toename van 10 procent van het aandeel sterk bewerkte voedingsmiddelen in de voeding gaat gepaard met een toename van het risico op kanker met meer dan 10 procent. Dat schrijven onderzoekers van de Franse instituten INSERM, INRA en de Universiteit van Parijs in het BMJ Open.

lees meer »

Beter geen (tonijn)sushi op het menu

Beter geen (tonijn)sushi op het menu
nieuws 15/12/2017

Alhoewel ze een gezond imago hebben, zet u beter geen sushi en zeker geen tonijnsushi of -sashimi op uw kerst- of eindejaarsmenu. Een sushi bevat meer calorieën en is minder gezond dan het lijkt.

lees meer »

Nederlandse kinderartsen vragen verbod energiedranken

Nederlandse kinderartsen vragen verbod energiedranken
nieuws 3/12/2017

De nederlandse Vereniging van Kinderatsen NVK vraagt een verbod op de verkoop van energiedranken aan jongeren beneden de 18 jaar. De aanleiding hiervoor is een aantal gevallen van kinderen met lichamelijke klachten die uiteindelijk veroorzaakt bleken te zijn door een hoge dagelijkse inname van energiedranken.

lees meer »

Maken kunstmatige zoetstoffen dikker?

Maken kunstmatige zoetstoffen dikker?
nieuws 24/08/2017

Kunstmatige zoetstoffen hebben nauwelijks een effect op het lichaamsgewicht en zouden de Body Mass Index (BMI) zelfs licht kunnen verhogen. Bovendien zouden ze ook de kans op diabetes, een verhoogde bloeddruk en hartziekten doen toenemen. Dat schrijven Canadese onderzoekers in het Canadian Medical Association Journal.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

'Ga er niet vanuit dat lightdrankjes gezonder zijn'

nieuws 24/07/2017

Kunstmatige zoetstoffen die onder meer gebruikt worden in lightfrisdranken, zouden niet helpen om af te vallen. Integendeel, een nieuwe grootschalige studie brengt ze in verband met een hogere Body Mass Index en een verhoogd risico op cardiometabole aandoeningen zoals diabetes.

lees meer »

Bijna helft groenteconserven gesuikerd

Bijna helft groenteconserven gesuikerd
nieuws 12/02/2017

Aan bijna de helft van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse voedselwaakhond Foodwatch. De organisatie onderzocht het assortiment groenteconserven van de vier grootste supermarkten, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi.

lees meer »

Belgische consument wil vooral veilige voeding

Belgische consument wil vooral veilige voeding
nieuws 19/07/2016

De Belgische consument vindt veilige voeding zeer belangrijk. Hij is over het algemeen zeer tevreden over de hygiëne in voedingswinkels, supermarkten en restaurants. Opmerkelijk is echter dat de Belgische consument weinig geïnteresseerd is in de voedingswaarde. Ook GGO's maken hem niet echt ongerust.

lees meer »

Angst voor smaakversterker glutamaat onterecht

Angst voor smaakversterker glutamaat onterecht
nieuws 18/01/2016

Glutamaat is een van de bekendste smaakversterkers. De stof, die van nature in ons lichaam voorkomt, versterkt de zoute smaak in hartige voedingsmiddelen. Angst voor overgevoeligheid is onterecht, zo schrijft het Nederlandse Voedingscentrum in een rapport.

lees meer »

Wat is de beste sportdrank?

Wat is de beste sportdrank?
nieuws 23/05/2015

Als u sport verliest u veel vocht. U kunt tot 2 liter per uur verliezen. Het is daarom belangrijk voldoende water te drinken. Water bevat geen calorieën en vult het verloren vocht weer aan.

lees meer »

Hoe licht is light?

Hoe licht is light?
dossier 1/02/2015

Lightproducten zijn niet meer uit de winkelrekken weg te denken. Wervelende reclameslogans en beelden van slanke modellen op de verpakking,

lees meer »

Veroorzaken kunstmatige zoetstoffen diabetes?

Veroorzaken kunstmatige zoetstoffen diabetes?
nieuws 11/11/2014

Volgens een studie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature zouden kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, sucralose en aspartaam de samenstelling van de darmflora veranderen en zo suikerziekte kunnen uitlokken.

lees meer »

Werkt sla kalmerend en slaapverwekkend?

Werkt sla kalmerend en slaapverwekkend?
dossier 1/08/2014

De Latijnse naam van het plantengeslacht sla, is Lactuca. Hierin vinden we het woord lac of melk terug. Dit verwijst naar het witte vocht dat bij de bladbasis wordt afgescheiden. Het is precies in dat sap dat het antwoord op onze vraag zit.

lees meer »

Sulfiet in américain

Sulfiet in américain
nieuws 26/05/2014

Alhoewel het toevoegen van sulfiet aan filet américain verboden is, gebruiken veel beenhouwers het toch. Dat meldt het Voedselagentschap.

lees meer »

Over tomaten gesproken

Over tomaten gesproken
dossier 1/05/2014

Tomaten smaken fris in een zomerse salade maar kunnen ook op oneindig veel andere manieren worden bereid en verwerkt. Er is echter nog een reden om tomaten te eten: tomaten zijn bijzonder rijk aan lycopeen.

lees meer »

Fabrikanten misleiden bij producten met stevia

Fabrikanten misleiden bij producten met stevia
nieuws 4/04/2014

Fabrikanten zetten kletspraatjes op het etiket bij producten met stevia, volgens de Nederlandse Consumentenbond. Bij omschrijvingen als ‘natuurlijke zoetstoffen’, ‘weinig calorieën’ en ‘nul procent suiker’ zitten wat addertjes onder het gras, stelt de organisatie.

lees meer »

Aspartaam is veilig

Aspartaam is veilig
nieuws 20/02/2014

De kunstmatige zoetstof Aspartaam is veilig bij de huidige aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Dat zegt het Europese Voedselagentschap EFSA in een nieuw rapport.

lees meer »

Bestaat het Chinese restaurantsyndroom eigenlijk wel ?

Bestaat het Chinese restaurantsyndroom eigenlijk wel ?
nieuws 18/02/2014

Het Chinese Restaurantsyndroom is een geheel van klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, overmatig zweten, hartkloppingen, een doof gevoel in de nek enzovoorts, die zouden optreden na het eten van Chinese maaltijden die mononatriumglutamaat bevatten.

lees meer »

Europa verklaart zoetstof aspartaam veilig

nieuws 11/12/2013

Ondanks wat eerder werd geloofd, zou de zoetstof aspartaam (E951) veilig zijn bij normaal gebruik, zo stelt de Europese Voedselwarenautoriteit (EFSA) dinsdag na ‘nauwkeurige’ bestudering van al het wetenschappelijk onderzoek over de populaire suikervervanger.

lees meer »

Onschuldige pijnstillers bevatten gevaarlijk veel zout

nieuws 29/11/2013

De bruisvarianten van pijnstillers bevatten zo veel zout dat ze de kans op hartaanvallen en hersenbloedingen met een vijfde verhogen. Dat is althans een van de conclusies uit een grootschalige studie bij 1,3 miljoen Britten die werd gepubliceerd in de British Medical Journal.

lees meer »

Gebruik energiedranken steeds met mate

Gebruik energiedranken steeds met mate
dossier 30/10/2013

Als we de reclame mogen geloven zijn energiedranken echte toverdranken die vermoeidheid tegengaan en lichamelijke prestaties verbeteren. Energiedranken mogen niet worden verward met sportdranken.

lees meer »
86 artikels over voedingsadditief , per
Bekijk
Wat denk jij?

Als je 'migraine mét aura' hebt zie je lichtflitsen of heb je andere gewaarwordingen vOOr je hoofdpijn krijgt

  • juist
  • niet juist


pub