Nieuwe normen voor glutamaat in voeding

123-voedsuppl-glutamaat-08-17.jpg

nieuws

Het Europese voedselagentschap EFSA heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) bepaald voor toegevoegd glutamaat. Tot nu toe bestond er geen ADI voor deze smaakversterker.Glutamaat is een groep smaakversterkers met de e-nummers E 620 tot E 625. Ze zorgen voor een hartige smaak in voedsel. Glutamaat wordt vooral toegevoegd aan koek, gebak, snacks, bouillon, soepen en sauzen, bewerkt vlees, kruidenmixen en smaakmakers. Glutamaat zit van nature ook in producten zoals sardientjes, sojasaus, oude kaas en tomaat.

Aanvaardbare dagelijks inname 
Volgens EFSA kunnen mensen die gevoelig zijn voor glutamaat en veel voedsel met toegevoegd glutamaat eten, een dosis glutamaat binnenkrijgen die klachten kan veroorzaken, zoals een warm gevoel en slaperigheid. Een nog hogere dosis kan leiden tot hoofdpijn, een tijdelijke hoge bloeddruk of een verhoging van het insulinegehalte.

Daarom heeft de EFSA de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor toegevoegd glutamaat vastgesteld op 30 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Die ADI is gebaseerd op de dosis glutamaat waarbij in dierproeven geen enkel nadelig effect op de gezondheid werd gezien. In onderzoek bij mensen zijn bij een hoeveelheid toegevoegd glutamaat van 30 mg/kg/dag geen klachten gerapporteerd.

In de EU is het gebruik van glutamaat toegestaan in een groot aantal levensmiddelen tot een maximaal toegevoegde hoeveelheid van 10 gram glutamaat per kilo voedsel.

Een uitzondering is gemaakt voor zoutvervangers, kruidenmixen en smaakmakers waarvoor op dit moment geen limiet is gesteld aan de hoeveelheid toegevoegde glutamaat. De EFSA adviseert de Europese Commissie daarom een maximale hoeveelheid in te stellen voor toegevoegd glutamaat in alle voedingsmiddelen.

Glutamaat op het etiket 
U kunt op het etiket vinden of er glutamaat aan een producten is toegevoegd. Glutamaat herkent u aan de E-nummers E 620 tot en met E 625. Glutamaat kan ook anders worden omschreven. Soms staat er bijvoorbeeld ook gistextract op de ingrediëntenlijst, dit is een ingrediënt wat van nature veel glutamaat bevat.

Bron:
www.efsa.europa.eu
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/efsa-past-advies-aan-voor-toegevoegd-glutamaat.aspx


Laatst bijgewerkt: augustus 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram