Fabrikanten misleiden bij producten met stevia

123-stevia-suiker-170_02.jpg

nieuws Fabrikanten zetten kletspraatjes op het etiket bij producten met stevia, volgens de Nederlandse Consumentenbond. Bij omschrijvingen als ‘natuurlijke zoetstoffen’, ‘weinig calorieën’ en ‘nul procent suiker’ zitten wat addertjes onder het gras, stelt de organisatie.

Fabrikanten gebruiken diverse misleidende trucjes op verpakkingen met stevia. Ze verdoezelen vaak dat er ook andere, synthetische zoetstoffen of suiker in het product gebruikt zijn. Veel consumenten geven de voorkeur aan stevia, omdat ze geen synthetische zoetstoffen willen, stelt de consumentenorganisatie. Als er behalve zoetstof ook nog gewone suiker inzit, is een product al snel minder light dan consumenten verwachten.

Zo bevat steviacola van Albert Heijn wel minder calorieën dan gewone cola, maar nog steeds zitten er 74 kilocalorieën in een glas terwijl lightcola geen calorieën bevat.
Bij Pickwick ice tea green tea staat op de voorkant vermeld dat het gezoet is met Stevia extract en weinig calorieën bevat. Maar als je goed de ingrediënten bestudeert, blijkt dat van alle ingrediënten suiker het meeste voorkomt, aldus de Consumentenbond.
Teisseire aardbei framboos heeft op de voorkant staan dat het product nul procent suiker bevat en dat er stevia-extracten inzitten. Wie de ingrediënten goed bestudeert, ziet dat het ook de kunstmatige zoetstoffen acesulfaam-K en sucralose bevat…
Haribo Stevi Drop suggereert dat de zoete smaak volledig afkomstig is van stevia. Alleen bevat het ook nog maltitol siroop. Deze toch niet zo natuurlijke zoetstof zorgt in grotere hoeveelheden voor diarree en winderigheid.


Laatst bijgewerkt: maart 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram