Beter geen (tonijn)sushi op het menu

Laatst bijgewerkt: december 2017
123-sushi-voed-vis-12-17.jpg

nieuws Alhoewel ze een gezond imago hebben, zet u beter geen sushi en zeker geen tonijnsushi of -sashimi op uw kerst- of eindejaarsmenu. Een sushi bevat meer calorieën en is minder gezond dan het lijkt. Bovendien zijn sommige tonijnsoorten (zoals blauwvintonijn) met uitsterven bedreigd en worden bij de tonijnvangst ook veel andere vissen zoals dolfijnen en zeeschildpadden gedood.

• Calorieën
Eén sushi bevat ongeveer 40 tot 50 kcal, 100 g sushi 160 tot 200 kcal. Dat is ongeveer evenveel als bijvoorbeeld een garnaalkroket en meer dan een croissant of een appelflap.

• Zout & suiker
Sushi bevat relatief veel zout. Zo is de rijst die in de sushirollen zit gezouten en bevat ze ook suiker. Ook de vis kan gezouten zijn. En in de sojasaus die er meestal bij geserveerd wordt, zit ook veel zout.

• Kwik
De vis die voor sashimi en sushi wordt gebruikt, zoals tonijn, zwaardvis, zalm, paling, makreel enz., bevat vrij hoge concentraties methylkwik en andere zware metalen, dioxines en PCB’s. Dat geldt vooral voor tonijn. Een recent Amerikaans onderzoek (www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13669877.2013.822925#.Upy5K4WJWMI) toonde bijvoorbeeld aan dat mensen die wekelijks een tiental tonijn-sushi’s eten, te veel kwik binnenkrijgen.
Om die reden wordt trouwens afgeraden om meer dan twee keer per week vette vis te eten (zoals tonijn, zalm, makreel, haring enz.). Dat geldt zeker voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

• Listeria
Alle rauwe en gerookte vis kan Listeria bevatten. Dat is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met Listeria is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Ook oudere mensen en mensen met een verminderde afweer, moeten voorzichtig zijn. Koken en voldoende verhitten vernietigt de bacterie.

Als u toch sushi’s wilt serveren, kies dan voor vegetarische sushi met bijvoorbeeld avocado, wortel, gember, asperge of komkommer, of met gekookte garnaal, krab of Japanse omelet.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram