Maken kunstmatige zoetstoffen dikker?

123-suker-kunstm-zoetstof-stevia-08-17.jpg

nieuws

Kunstmatige zoetstoffen hebben nauwelijks een effect op het lichaamsgewicht en zouden de Body Mass Index (BMI) zelfs licht kunnen verhogen. Bovendien zouden ze ook de kans op diabetes, een verhoogde bloeddruk en hartziekten doen toenemen. Dat schrijven Canadese onderzoekers in het Canadian Medical Association Journal. 

De studie analyseerde gegevens uit 37 studies waarbij ruim 400.000 mensen gedurende gemiddeld 10 jaar werden opgevolgd. Het ging grotendeels om zogenaamde observationele studies, waarbij gekeken wordt naar een mogelijk verband tussen bepaalde risicofactoren en de gezondheid, hier de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en het lichaamsgewicht. Er waren slechts 7 zogenaamde gerandomiseerde controlestudies (RCT) bij waarin getracht wordt de vraag te beantwoorden wat het effect is van een bepaalde interventie door een groep gebruikers van zoetstoffen te vergelijken met niet-gebruikers. Dit type van studies wordt in de geneeskunde beschouwd als de 'gouden standaard'. 

In de RCT's werd geen tot een minimaal effect van de kunstmatige zoetstoffen op het gewicht vastgesteld. Uit de observationele studies daarentegen bleek dat mensen die het meest kunstmatige zoetstoffen consumeerden een licht verhoogde kans op overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten hadden. 

De onderzoekers besluiten dat een gunstig effect van kunstmatige zoetstoffen op het gewicht, niet bevestigd wordt door de RCT's. Uit de observationele studies blijkt integendeel dat kunstmatige zoetstoffen mogelijk het risico op overgewiht, diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten verhogen. Maar ze voegen er uitdrukkelijk aan toe dat deze besluiten moeten bevestigd worden door betere onderzoeken. 

Bronnen
http://www.nhs.uk/news/2017/07July/Pages/Benefits-of-artificial-sweeteners-unclear.aspx


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram