Opgelet met energiedranken voor kinderen

123-blik-drank-energiedr-170-11.jpg

nieuws In de periode 2010-2014 kreeg het Antigifcentrum 37 oproepen binnen over kinderen die blootgesteld waren aan energiedranken. In 12 gevallen vertoonden de kinderen symptomen. In 2014 liep het totale aantal oproepen op tot 12, tegenover 4 in 2013 en 8 in 2012. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op een schriftelijke vraag van Jean-Marc Nollet (Ecolo).

De minister waarschuwt er voor dat bij kinderen de vervanging van cola en andere frisdranken door energiedranken het dagelijks cafeïnegebruik gevoelig kan doen stijgen, hetgeen kan zorgen voor voorbijgaande gedragswijzigingen zoals agitatie, prikkelbaarheid, zenuwachtigheid of angst.
De Hoge Gezondheidsraad beschouwt voor kinderen, pre-adolescenten inbegrepen, een maximale inname van 2,5 mg/kg/dag als een grenswaarde waarboven zich gedragswijzigingen kunnen voordoen. België heeft volgens de minister in het verleden op diverse fora aangedrongen op een geharmoniseerde aanpak binnen de EU.

Ook de Europese vereniging van hartspecialisten, de European Society of Cardiology, waarschuwde recent nog voor de gevaren van energiedrankjes, vooral bij jonge mensen.

www.antigifcentrum.be/nieuws/nieuws-opgelet-met-energiedranken-voor-kinderen
http://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Last-5-years/Energy-drinks-cause-heart-problems


Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram