Waarom hoge hakken slecht zijn voor de voeten

Laatst bijgewerkt: oktober 2008
roze-schoenen-150.jpg

nieuws Onlangs dook het bericht op dat stappen met schoenen met hoge hakken een goede oefening zou zijn voor de bekkenbodemspieren, en daardoor goed zou zijn voor het seksleven. Dat hypothetische voordeel weegt echter niet op tegen de bewezen nadelen van hoge hakken.
• Doordat het lichaamsgewicht grotendeels op de voorvoet wordt geconcentreerd, vergroot de kans op Hallux valgus, teenkramp, hamertenen, blaren, likdoorns, doorgezakte voorvoet en rugklachten bij langdurig lopen op hoge hakken. Hamertenen zijn tenen die gebogen staan, bij hallux valgus groeit de grote teen naar buiten. Ook zou het de kans op artrose aan de knie en de enkels op latere leeftijd vergroten.
• Hoge hakken, vooral als ze zeer smal zijn, verhogen de kans om de voet om te slaan en op pijn in de enkels.
• Wanneer u dagelijks meerdere uren op hoge hakken loopt, dan kan dit leiden tot een verkorting en verstijving van de kuitspieren, wat op zijn beurt aanleiding kan geven tot pijn in de voet, de knieën en de heupen.
Wanneer u toch hoge hakken wilt dragen, reserveer ze dan voor speciale gelegenheden, draag ze niet elke dag en slechts gedurende enkele uren. Draag zeker geen hoge hakken als je veel moet wandelen. Voor dagelijks gebruik mag de hak maximaal 4 à 5 cm hoog zijn.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram