Hoelang mag je slippers of flipflops dragen?

In dit artikel
Hoelang mag je slippers of flipflops dragen?

dossier

Slippers en flipflops kunnen problemen met de knieën, heupen en rug veroorzaken, daarom draag je ze beter niet langer dan twee uur per dag. Ook platte ballerina’s die niet over een goede voetzool beschikken, kunnen klachten geven. 

Lees ook: Wat zeggen je voeten over je gezondheid?

Waarom draag je slippers beter niet te lang?

unsplash_slippers_schoenen_zwembad.jpg
  • Bij het dragen van slippers komt de voet met minder kracht neer op de grond. Dat kan verklaren waarom mensen op een onnatuurlijke manier gaan lopen, met kleinere passen en meer beweging in de enkels. Omdat de voet los in het schoeisel zit, moeten we de tenen bij het stappen bovendien voortdurend krullen om de schoen aan te houden. Hierdoor kan, in combinatie met de platte hiel, pijn in de kuiten en de achillespees ontstaan. Bij langdurig gebruik kan dit zelfs leiden tot tendinitis (een ontsteking van de achillespees), irritatie van het scheenbeen ('shinsplints') en hielpijn door een ontsteking van de bindweefselband op de voetzool (Fasciitis plantaris of hielspoor)
  • Na verloop van tijd kan er ook verkorting van de buigspieren van de tenen optreden, met hamertenen als gevolg. Bij langdurig dragen van slippers zou ook heup- en lage rugpijn kunnen optreden door de onnatuurlijke gang.
  • Het bandje tussen de tenen kan irritatie geven, vooral in combinatie met vocht en hitte. Hierdoor kunnen blaren ontstaan, maar ook vervelende schimmelinfecties.
  • Slippers (maar ook veel sandalen en andere zomerschoenen) bieden ten slotte nauwelijks bescherming wanneer we de voet stoten. Vandaar ook een groter risico op bot- en teenbreuken.


Lees ook: Voetschimmel: symptomen en behandeling

Tips voor wie graag slippers draagt

  • Draag slippers maximaal 2 uur per dag; Draag ze alleen op het strand of het zwembad. Ze zijn zeker niet geschikt voor lange wandelingen. Draag ze ook niet bij het fietsen of autorijden.
  • Draag geen slippers als je platvoeten hebt, X-benen of slappe enkelbanden, omdat dan de kans op overbelastingsletsels toeneemt.
  • Draag ze niet meer wanneer je pijnklachten ondervindt.
  • Vervang de flipflops na enkele maanden.
  • Koop bij voorkeur sandalen met een stevige zool en met bandjes rond de hiel.

Lees ook: 10 tips tegen zweetvoeten

Bron:
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram