Bunionette: hallux valgus van de kleine teen

In dit artikel
Bunionette: hallux valgus van de kleine teen

dossier

Een bunionette is een hallux valgus aan de binnenzijde van de voorvoet: de kleine teen staat scheef en wijst in de richting van de grote teen waardoor de basis van de kleine teen meer naar buiten komt te staan. Ter hoogte van je kleine teen kan de buitenzijde van je voet opzwellen en pijnlijk aanvoelen. Als je een bunionette hebt, kan je beter geen nauw aansluitend schoeisel dragen.

Oorzaken

  • Een bunionette kan zich ontwikkelen door slecht passende schoenen of hoge hakken. De zijkant van de teen geraakt daardoor ontstoken. Dit veroorzaakt pijn en vaak wordt ook eelt gevormd.
  • Je kan een bunionette daarnaast krijgen door anatomische problemen: als je bijvoorbeeld zwakke enkels hebt of stijve kuitspieren. 
  • De knobbels kunnen ook een gevolg zijn van artritis. 
  • Genetische factoren spelen eveneens een rol. Als je ouders bepaalde voetafwijkingen hebben die leiden tot bunionettes, dan heb je zelf ook meer kans om ze te ontwikkelen.
  • Als je al een hallux valgus hebt, is de kans ten slotte ook groter dat je een bunionette krijgt.

Behandeling

Met enkele eenvoudige aanpassingen kan je de pijn van een bunionette verlichten, hoewel de  knobbel er niet mee verdwijnt.

  • Wissel je schoenen in voor comfortabele, goed passende exemplaren die geen druk geven op de bunionette. Eventueel kan je ook steunzolen gebruiken die de druk op de bunionette verminderen.
  • Elastische kussentjes kunnen helpen, op voorwaarde dat je ze aanbrengt in schoenen die breed genoeg zijn voor extra vulling zonder de voet verder af te knellen.
  • Als de bunionette ontstoken is, kan je meermaals per dag 20 minuten lang een cold pack aanbrengen. 
  • Een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) zoals ibuprofen kan helpen de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten.

Als deze kleine ingrepen de klachten niet verlichten, kan je huisarts rond je teengewricht een injectie toedienen met corticosteroïden om de zwelling te verminderen.
Soms wordt de bunionette dermate groot dat je geen gewone schoenen meer kan dragen, of is de pijn zo ernstig dat men de bunionette operatief moet verwijderen. De chirurg zal je onder verdoving brengen en het uitstekende weefsel verwijderen. Hij zal mogelijks ook een klein deel van het bot in de kleine teen verwijderen om de teen recht te zetten.
De eerste weken na de ingreep mag je niet steunen op je voet en leg je hem het best in de hoogte. Na twaalf weken is de zwelling doorgaans volledig verdwenen.

Bronnen:
https://www.orthoclinic.be
https://www.uzleuven.be
https://www.verywellhealth.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram