ad

Kinderen moeten meer drinken

Laatst bijgewerkt: augustus 2007
water-drinken.jpg

nieuws Kinderen drinken te weinig en ongezond. Dat blijkt bijvorbeeld uit een recent onderzoek van de Universiteit van Gent. 98 procent van de onderzochte kleuters haalt zelfs de aanbevolen hoeveelheid van 1 tot 1,5 liter vocht per dag niet. Eén op drie drinkt zelfs minder dan een halve liter per dag.
Een kind zou dagelijks 1 tot 1,5 liter vocht moeten innemen. Concreet betekent dit dat kinderen zeven tot tien glazen vloeistof per dag moeten drinken (bij voorkeur water). Veel kinderen hebben nooit geleerd om voldoende water te drinken en vaak wordt het op school ook niet toegestaan. Enkel drinken tijdens de speeltijden en de middagpauze leidt automatisch tot een vochttekort.
Bovendien drinken kinderen vaak ongezond: te weinig water en melk en te veel gezoete frisdranken.

Concrete tips
• Elk kind zou op school onbeperkt toegang moeten hebben tot gratis drinkbaar water, waar en wanneer het kind er behoefte aan heeft. Laat de kinderen eventueel drinkflesjes op hun schoolbank zetten.
• Installeer een drinkwaterfontein op school
• Er moet speciale aandacht worden besteed dat het kind genoeg drinkt na het sporten en bij warm weer. Ook kinderen met ziektes en handicaps moeten zeker genoeg drinken.
• Zorg ervoor dat water en halfvolle melk (tot de leeftijd van 4 jaar volle melk) beschikbaar zijn tijdens de middagpauze, bijvoorbeeld door in de refter kannen water of melk op tafel te plaatsen.
• Koffie en gewone thee zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Bouillon, een lichte soep of een kruidenthee (venkel, kamille, linde...) kunnen wel.
• Het gebruik van gesuikerde of gashoudende frisdranken moet ontraden worden en drankautomaten zouden zoveel mogelijk moeten geweerd worden uit de scholen. Ook gesuikerde yoghurtdrankjes en chocolademelk moeten ontraden worden.

zie ook artikel : Er is water en water
ad


pub