ad

Nachtwerk slecht voor borstkanker

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Vrouwen die 's nachts werken - zoals verpleegsters of airhostessen - lopen een iets hoger risico op borstkanker dan vrouwen die alleen overdag werken, zo melden Deense onderzoekers van het Institute of Cancer Epidemiology in Copenhagen. De onderzoekers vergeleken de gegevens van ruim 7.000 vrouwen tussen 30 en 54 met borstkanker.
Bij vrouwen met nachtwerk werden 1,5 keer meer gevallen van borstkanker vastgesteld dan bij vrouwen die overdag werkten. Hoe langer de vrouwen 's nachts werkten, hoe hoger het risico.
Een mogelijke verklaring voor dit fenomeen is dat de blootstelling aan kunstlicht de productie van het hormoon melatonine onderdrukt dat normaal 's nachts wordt geproduceerd (en dat een rol speelt in de regeling van onze biologische klok). Eerdere studies hebben reeds uitgewezen dat een laag melatonine-gehalte de ontwikkeling van borstkankercellen kan stimuleren of de vrijzetting van oestrogenen verhoogt waardoor ook het kankerrisico stijgt.
De Deense onderzoekers wijzen in dat verband ook op het feit dat blinde vrouwen, die geen visueel verschil kunnen maken tussen licht en donker, tot 50% minder borstkanker hebben dan ziende vrouwen. Deze vaststelling zou de melatoninetheorie kunnen ondersteunen.
Bron: Epidemiology 2001;12:74-77.

zie ook artikel : Winterdepressie: oorzaken, symptomen en remedies
ad


pub