Overgewicht bij kinderen: wanneer is je kind te dik?

In dit artikel
Overgewicht bij kinderen: wanneer is je kind te dik?

dossier

Uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat bijna 1 op de 4 kinderen met overgewicht kampt. Een kind kan overgewicht krijgen, als het een lange periode meer energie opneemt dan dat het verbruikt. Het is een groeiend probleem in onze sterk gedigitaliseerde samenleving.

Lees ook: Word je dik als je 's avonds nog veel eet?

Wat zijn de risicofactoren?

123-suiker-kind.jpeg
Bij overgewicht kunnen biologische factoren, omgevings- en sociaaleconomische factoren aan de basis liggen.

  • Erfelijke aanleg: als de ouders zwaarlijvig zijn, heeft het kind ook meer kans om zwaarlijvig te worden.
  • Geboortegewicht: kinderen met een te laag of juist te hoog geboortegewicht hebben als volwassenen een grotere kans op overgewicht. Bij gewichtsverstoringen op zeer jonge leeftijd ziet men later problemen in de energiebalans, de spierkracht en conditie.
  • Slaap: kinderen die twee uur minder slaap krijgen dan ze gemiddeld nodig hebben, blijken meer dan dubbel zo vaak overgewicht te hebben dan kinderen die wel voldoende slapen. Een mogelijke verklaring is dat ze meer honger hebben overdag, en minder bewegen omdat ze moe zijn.
  • Omgeving: eetgewoontes worden aangeleerd. Ouders die zelf vaak vet- en suikerrijk eten, geven dit eetpatroon onbewust door aan hun kinderen. Bovendien leven we in een sterk gedigitaliseerde maatschappij waarin een kind te veel tijd doorbrengt achter schermen in plaats van buiten te bewegen. Kinderen zijn ook vatbaar voor reclame voor allerlei ongezonde producten.
  • Gezinnen met een lagere sociaaleconomische status hebben vaak minder kennis van gezonde leefgewoonten en minder geld om daarnaar te leven. Gezonde producten zijn nu eenmaal duurder dan fastfood en ook je kind laten deelnemen aan sportactiviteiten, kost geld.

Lees ook: Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?

Hoe kan je het herkennen?

Net als bij volwassenen kan men overgewicht bij kinderen bepalen door de Body Mass Index (BMI) te berekenen. Je deelt het gewicht in kilo's door het kwadraat van de lichaamslengte in meters. Ook kan je met online tools je BMI berekenen.
Omdat kinderen nog volop aan het groeien zijn, kan je de BMI-tabel voor volwassenen niet zomaar toepassen. Voor kinderen zijn er speciale curves waarbij de waarden variëren per leeftijd en geslacht. Zo kan men evalueren hoe het BMI zich verhoudt tot een gemiddeld BMI en kan men ook het BMI voorspellen op 18 jaar.

Men definieert overgewicht als een voorspelde BMI tussen 25 en 30 op de leeftijd van 18 jaar. Bij obesitas is het verwachte BMI groter dan 30.

Lees ook: Hoe help je kinderen met overgewicht om af te vallen?

Wat kan je doen?

Een kind dat te dik is, zet je het best niet op een streng dieet. Je kind zit namelijk midden in zijn groeifase en hem op dit moment voedingsstoffen ontzeggen, is niet aan te raden. Probeer daarentegen de voedingsinname te behouden, maar laat je kind meer sporten en andere lichamelijke activiteiten ondernemen. Als er sprake is van ernstig overgewicht, is het wel nodig om af te vallen. Maak dan een afspraak met de huisarts om te kijken wat de beste aanpak is.

Preventie is nog altijd het beste: voorkom overgewicht bij je kind door te zorgen voor gezonde voeding met verse, afwisselende maaltijden. Probeer het zitten te beperken en stimuleer regelmatige lichaamsbeweging.

Lees ook: Test: hoe groot wordt mijn kind ?

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.vrt.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram