Wat is het effect van zwemmen op je lichaam?

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
unsplash_zwembad_2021.jpg

dossier Zwemmen kan je veel voordelen opleveren: het helpt onder andere om je gewicht onder controle te houden, spieren te versterken en je conditie te verbeteren. Eigenlijk mogen we stellen dat zwemmen goed is voor je gezondheid in het algemeen.


Voordelen van zwemmen

Een van de grootste voordelen van zwemmen is dat je hele lichaam er baat bij heeft. Zwemmen verhoogt je hartslag zonder het lichaam te belasten, verstevigt de spieren, bouwt kracht op en verbetert je uithoudingsvermogen. Om variatie in je zwemtraining te brengen, kan je verschillende slagen afwisselen, bijvoorbeeld schoolslag, rugslag, zijslag, vlinderslag of vrije slag. Elke zwemslag is gericht op verschillende spiergroepen, terwijl het water zorgt voor een zachte weerstand. 

Niet enkel je spieren krijgen een workout. Ook het cardiovasculaire systeem wordt getraind: zwemmen maakt je hart en longen sterk. Volgens onderzoekers zou de kans op overlijden bij zwemmers zelfs met de helft verkleinen in vergelijking met niet-actieve mensen. Andere studies tonen aan dat zwemmen kan helpen om de bloeddruk te verlagen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Zwemmen is een geschikte sport voor mensen met blessures, artritis en andere aandoeningen die hoge-impactsporten moeilijk maken. Zwemmen kan zelfs helpen de pijn te verminderen of het herstel na een blessure te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met artrose aanzienlijk minder last hebben van gewrichtspijn en stijfheid, en minder fysieke beperkingen ondervinden na activiteiten als zwemmen en fietsen.

Zwemmen is een efficiënte manier om calorieën te verbranden. Gemiddeld zal je al zwemmend ongeveer 300 calorieën op een half uur tijd verbruiken. Hoeveel calorieën je precies verbrandt, is afhankelijk van welke zwemslag je doet en de kracht waarmee je die uitvoert. Vlinderslag spant de kroon qua calorieënverbranding: een half uurtje vlinderslag is goed voor ongeveer 450 calorieën.

Lees ook: Waarom krijg je cellulite en kan je het verhelpen?

Zwemmen kan je helpen om 's nachts beter te slapen. In een onderzoek onder oudere volwassenen met slapeloosheid meldden de deelnemers dat zowel hun levenskwaliteit als hun slaap verbeterde nadat ze regelmatig aërobe oefeningen (oefeningen met een gemiddelde of lage intensiteit, maar langere duur) hadden gedaan.

Zwemmen helpt om stress te beheersen. Taiwanese onderzoekers ondervroegen een groep zwemmers direct voor en na het zwemmen. Van de 101 ondervraagden meldden 44 mensen dat ze licht depressief waren en stress ondervonden door het jachtige leven. Na het zwemmen gaven nog slechts acht mensen aan dat ze zich gestrest voelden. Terwijl je zwemt, worden je spieren immers losser en minder stram waardoor je meer ontspannen raakt.

Lees ook: Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

Zwemmen is een betaalbare optie in vergelijking met andere sporten. De prijs van een zwemsessie of zwemabonnement is normaal gezien niet hoog. Bovendien bieden sommige zwembaden gereduceerde tarieven voor bepaalde doelgroepen, zoals mensen met een beperking.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com


Lees ook: Moet je na het eten een uur wachten voor je gaat zwemmen?


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram