Groene omgeving heeft positief effect op intelligentie en gedrag van kinderen

Laatst bijgewerkt: september 2020
123-natuur-zon-lucht-hooik-planten-04-17.jpg

nieuws Kinderen die opgroeien in een groene omgeving hebben een hoger IQ en minder gedragsproblemen zoals concentratie- en agressieproblemen. Dat blijkt uit een studie van UHasselt en UGent waarbij onderzoekers IQ-metingen analyseerden van meer dan 600 Oost-Vlaamse tweelingen tussen de 8 en 15 jaar.

De IQ-metingen dateren van de jaren negentig. Een groot deel van de ouders vulde ook nog een uitgebreide vragenlijst in over het gedrag van hun kinderen. Al die gegevens werden nu vergeleken met een nieuwe bevraging waar meer dan 300 moeders aan deelnamen. Wat bleek? 3,3 procent meer groen in een straal van 3 kilometer rondom de woning geeft een stijging van 2,6 IQ-punten. Zo staat in het onderzoeksrapport. Bovendien kan meer groen in de stad ook gelinkt worden aan minder gedragsproblemen, zoals concentratiestoornissen en agressieproblemen. 
Ongeacht sociaaleconomische achtergrond
“Onze resultaten zijn niet vertekend door de sociaaleconomische achtergrond van de deelnemers. Het verband tussen groen en intelligentie werd teruggevonden bij kinderen van ouders met zowel een hoog als laag opleidingsniveau”, aldus onderzoekster Esmée Bijnens. De bevindingen zijn belangrijk voor beleidsmakers en stadsplanners, voegt prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt) eraan toe: “We moeten ernaar streven om een optimale omgeving te creëren waarbij kinderen de kans krijgen om hun volledig potentieel te ontwikkelen.”
Groene schoolomgeving
Uit eerdere studies bleek al dat meer groen in de leefomgeving van kinderen het werkgeheugen en de focus van kinderen een boost geeft. Zo toonde een studie in 2015 in Barcelona aan dat kinderen die thuis, onderweg naar én op school omgeven werden door groen beter scoorden op computergestuurde kennistesten. De impact van groen op cognitief vlak wordt momenteel nog verder onderzocht door het steunpunt Milieu en Gezondheid. 

Bronnen:
https://www.uhasselt.be
https://www.ugent.be
https://journals.plos.org
https://www.pnas.org
http://www.milieu-en-gezondheid.be

Lees ook: Buurtgroen gezonder als het makkelijk toegankelijk en bruikbaar is


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram