Jongeren vapen meer en om andere redenen dan we denken

AI_vapen_esigaret_2023.jpg

nieuws

Stichting tegen Kanker heeft de resultaten gepubliceerd van een enquête over het gebruik van de e-sigaret bij jongeren en hun omgeving. Met de enquête wou de organisatie beter inzicht krijgen in de kennis en het gedrag ten opzichte van de e-sigaret. Naar aanleiding van de resultaten vraagt Stichting tegen Kanker aan de minister van Volksgezondheid om het aantal toegelaten smaken drastisch te verminderen en om zo snel mogelijk een uitstalverbod van tabaksproducten op de verkooppunten door te voeren.

Lees ook: Kan je ziek worden van de e-sigaret?

Opmerkelijke cijfers

De enquête richtte zich tot drie groepen: jongeren van 15 tot en met 20 jaar, pedagogisch personeel (leerkrachten, zorgcoördinatoren, directie, ...) en ouders met inwonende kinderen van 12 tot en met 20 jaar. Volgens de resultaten zouden jongeren tussen 15 en 20 jaar een andere relatie hebben met de e-sigaret dan wie ouder is. Voor 20-plussers is de e-sigaret veeleer een manier om te proberen stoppen met roken. Bijna negen op de tien geeft aan om die reden de e-sigaret te gebruiken. Voor 15 tot 20-jarigen is vapen echter een activiteit op zich.

Lees ook: Vapen gezonder dan roken, maar niet zonder gevaar

Bij jongeren lijkt vapen ingeburgerd

Slechts één op de vijf beoogt om te stoppen met roken op deze manier. De e-sigaret maakt duidelijk deel uit van hun dagelijks leven. 35 procent van hen gebruikte de e-sigaret ooit al, 32 procent deed dat het voorbije jaar en 16 procent geeft aan momenteel nog te vapen. 61 procent van deze jongeren heeft één of meer vrienden die de e-sigaret gebruiken en 59 procent kent iemand jonger dan 16 jaar die het doet.

Ook opvallend bij deze groep: bij zes op de tien zijn de ouders er niet van op de hoogte dat hun kind vapet. En 29 procent van de ouders weet niet welk type vape hun kind gebruikt. De wegwerp e-sigaretten zijn populair bij dezelfde groep jongeren door het gebruiksgemak, de prijs en de mogelijkheid om ze te verbergen. 86 procent kiest daarom voor de wegwerp e-sigaretten, terwijl slechts 32 procent van de ouders er weet van heeft.

Lees ook: Hoe veilig is de e-sigaret?

De belangrijkste reden achter het vapen bij jongeren zijn de lekkere smaken. Dat geldt voor 37 procent van de gebruikers. 36 procent geeft aan te vapen tegen stress, 34 procent denkt er kalmer van te worden. Een drijfveer bij 27 procent van de gebruikers is dat de e-sigaret minder schadelijk zou zijn dan de klassieke sigaret.

Redenen om geen wegwerp e-sigaretten te gebruiken, zijn onder andere het feit dat sommigen het vies vinden, ze willen geen dure gewoonte oppikken of vinden de wegwerp e-sigaret niet duurzaam en slecht voor het milieu. 

Lees ook: Vraagtekens bij veiligheid smaakstoffen in e-sigaretten

Stichting tegen Kanker wil aanbod beperken

Aangezien de verschillende smaken een grote aantrekkingskracht uitoefenen op gebruikers, ijvert Stichting tegen Kanker ervoor om het aantal toegelaten smaken drastisch te beperken. Wat betreft de verkoop van tabaksproducten in nachtwinkels pleit men voor een uitstalverbod op de verkooppunten. Dat zou impulsaankopen moeten tegengaan. De Stichting schaart zich bovendien achter een volledig verbod op wegwerp e-sigaretten.

Bron:
https://www.kanker.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram