Vraagtekens bij veiligheid smaakstoffen in e-sigaretten

123m-e-sigaret-esigaret-25-9-19.jpg

nieuws E-sigaretten komen steeds meer onder vuur te liggen. Experts zetten onder andere serieuze vraagtekens bij de veiligheid van smaakstoffen, zoals chocolade en banaan, die de aantrekkingskracht van elektronische sigaretten vergroten. Recent onderzoek wijst erop dat ze mogelijk schadelijk zijn voor de longen en het hart.

Hoewel het er nog altijd op lijkt dat e-sigaretten gezonder zijn dan tabakssigaretten, tonen verschillende studies de laatste jaren dat dampen ook gevaarlijk is voor de gezondheid, zelfs als er geen nicotine aan te pas komt. Bovendien zijn de effecten ervan in het algemeen nog onvoldoende gekend. Op de hippe smaakjes van e-sigaretten kwam al veel kritiek, en niet alleen omdat ze roken populairder zouden maken bij jongeren en een opstapje naar het roken van tabak zouden vormen. Meer en meer studies suggereren dat die smaakstoffen op zichzelf ernstige risico’s inhouden.

Lees ook: Is damp van e-sigaret schadelijk voor gezondheid?

Averij in longen en immuunsysteem
Zo stellen onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Californië, in San Diego, dat smaakstoffen in e-sigaretten schadelijk kunnen zijn voor de longen. Het probleem ligt hem bij de chemicaliën die gebruikt worden om specifieke smaken toe te voegen. Als die geïnhaleerd worden, richten ze averij aan in de longen en beïnvloeden ze bepaalde eiwitniveaus die het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen – en verzwakken zo ons afweersysteem tegen ziektes.

De Amerikaanse experten namen testen af bij 21 regelmatige gebruikers van e-sigaretten. Bij alle proefpersonen troffen ze afwijkende eiwitniveaus aan in hun speeksel en luchtwegen. Ook merkten ze veranderingen in bepaalde ontstekingseiwitten waarvan bekend is dat ze ziektes kunnen veroorzaken. 
Wetenschappers van de Australische Universiteit van Adelaide bestudeerden vervolgens in het laboratorium hoe cellen uit menselijke luchtwegen reageerden op de damp van e-sigaretten met tien verschillende smaakjes. Alle vormen van damp richtten schade aan bij de cellen, met chocolade- en bananensmaken als de grootste boosdoeners. 

Lees ook: Kunnen e-sigaretten helpen om te stoppen met roken?

Verlaagde hartvariabiliteit
Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van South Florida wijzen op hun beurt op de mogelijk nadelige gevolgen voor het hart. Ze baseren zich daarvoor op labotesten met menselijke cellen en proeven met muizen. De dampen met smaakjes verstoorden het autonome zenuwstelsel van de muizen en zorgden zo voor een verlaagde hartslagvariabiliteit  (HRV), wat verband houdt met verschillende gezondheidsproblemen. De muizen liepen ook een hoger risico op ventriculaire tachycardie, een gevaarlijke hartritmestoornis. Deze resultaten moeten wel nog bevestigd worden bij mensen.
Beter beleid
De onderzoekers benadrukken dat dergelijke studies cruciaal zijn om beleidsmakers beter te informeren over de risico’s van de populaire e-sigaretten, zodat er betere afspraken gemaakt kunnen worden om de volksgezondheid te beschermen. Zo stelt men bijvoorbeeld voor om in de toekomst maar één chemische smaakstof toe te laten die getest is en waarvan de veilige concentratie is onderzocht, eens die kennis voorhanden is.

Lees ook: Bleken van verkleurde tanden

Bronnen:
https://www.ipsnews.be
https://health.ucsd.edu
https://hscweb3.hsc.usf.edu
https://www.studyfinds.org
https://www.sciencetimes.com
https://www.gilmorehealth.com
https://www.gezondleven.be
https://journals.physiology.org
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram