Kan je ziek worden van de e-sigaret?

123m-roken-e-sigaret-20-11.jpg

nieuws

De e-sigaret ligt tegenwoordig onder vuur in de Verenigde Staten. De staat New York gaat zelfs alle elektronische sigaretten met smaakjes verbieden, behalve degene die naar tabak of menthol smaken. Er zijn namelijk steeds meer gevallen bekend van gebruikers die een longziekte ontwikkelen, waarbij enkelen stierven aan de aandoening.

Het staat echter niet vast dat de longziektes effectief zijn veroorzaakt door het dampen of vapen. Uit onderzoek in de VS blijkt dat de slachtoffers hun elektronische sigaret mogelijk hadden gevuld met andere middelen dan vloeistof die in tabakswinkels wordt verkocht, zoals op de zwarte markt gekochte cannabisoliën.

Bij het gebruik van een e-sigaret adem je een damp in, aangemaakt door het verhitten van een vloeistof in het toestel.  Die vloeistof bevat vaak maar niet altijd de verslavende stof nicotine, naargelang je eigen keuze. Er bestaat een grote variatie aan smaken.

Onbekende langetermijneffecten 
De Hoge Gezondheidsraad in België stelt dat e-sigaretten “beduidend minder toxisch” zijn dan tabakssigaretten, die niet alleen nicotine bevatten maar ook tal maar ook tal van andere schadelijke stoffen – zoals teer en koolmonoxide. Tabaksrook bevat meer dan 4000 giftige stoffen, waarvan minstens 70 kanker kunnen veroorzaken. Rokers kunnen er dus voordeel bij hebben om over te schakelen op de e-sigaret en ze te gebruiken bij het stoppen met roken.
De Belgische experten wijzen er echter op dat dampen ook schadelijk kan zijn, zelfs zonder nicotine. De vloeistof van e-sigaretten bevat namelijk schadelijke stoffen, zoals propyleenglycol en smaakstoffen, en het is onvoldoende geweten welke de gezondheidseffecten zijn als deze stoffen verhit en geïnhaleerd worden. Net zoals in het verleden bij gewone sigaretten, hebben onderzoekers tijd nodig om de gezondheidsrisico’s op de lange termijn in te schatten.

Risico’s voor jongeren
De vrees bestaat ook dat e-sigaretten met hippe smaakjes en vrolijke kleuren door jongeren als speelgoed of snoep worden aanzien en zelfs een opstapje naar roken kunnen vormen. In België mogen e-sigaretten verkocht worden aan jongeren ouder dan 16 jaar. 
De Hoge Gezondheidsraad heeft al gevraagd om de verkoopleeftijd voor e-sigaretten naar 18 jaar te brengen en ze enkel beschikbaar te stellen in gespecialiseerde verkooppunten. De staat New York wil de verkoopleeftijd zelfs optrekken van 18 naar 21 jaar. 

Lees ook: Hoe veilig is de e-sigaret?

Lees ook: Longspecialisten eisen ban op e-sigaret

Bron:
www.gezondleven.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram