Vapen gezonder dan roken, maar niet zonder gevaar

M-123-roken-e-sigaret-29-06-22.jpg

nieuws

De Hoge Gezondheidsraad heeft een update gepubliceerd wat betreft e-sigaretten. En de boodschap is duidelijk: hoewel vapen gezonder is dan roken, is het niet zonder risico. “De smaakstoffen en aroma’s die in elektronische sigaretten zitten, zijn dan wel meestal goedgekeurd voor gebruik in voedingsproducten, maar hun effect bij inademing is onvoldoende gekend,” luidt het persbericht.

In België is in november 2019 een jongeman overleden aan longcomplicaties na het gebruik van een e-sigaret. In de Verenigde Staten werden in hetzelfde jaar verscheidene sterfgevallen geregistreerd die verband hielden met de consumptie van verontreinigde illegale (THC) e-vloeistof. Deze situaties, naast vele andere, hebben de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid ertoe aangezet de Hoge Gezondheidsraad te vragen om het advies wat betreft e-sigaretten te herzien.

Lees ook: Kan je ziek worden van de e-sigaret?

Hulpmiddel bij het stoppen met roken

Van tabakssigaretten is geweten dat ze hartziekten, longziekten en verschillende kankers kunnen veroorzaken. De Raad onderstreept dan ook dat de strijd tegen tabak een absolute prioriteit is en moet blijven. Vapen is minder schadelijk dan roken, maar ook e-sigaretten brengen risico's met zich mee. 

Lees ook: Vraagtekens bij veiligheid smaakstoffen in e-sigaretten

Ook vapen kan schadelijk zijn

“Bij gebruik van een e-sigaret (vapen of dampen) wordt een vloeistof door elektronische verhitting verdampt en die damp wordt vervolgens geïnhaleerd. De smaakstoffen en aroma’s die erin zitten, zijn meestal wel goedgekeurd voor gebruik in voedingsproducten, maar hun effect bij inademing is onvoldoende gekend. Intussen zijn er al meer dan 1800 stoffen teruggevonden op de markt, waarvan hun veiligheid bij gebruik in e-vloeistoffen dan ook niet gegarandeerd kan worden,” waarschuwt de HGR. “E-sigaretten bevatten bovendien vaak, maar niet altijd, nicotine. Deze verslavende stof heeft een aantal kwalijke eigenschappen, zeker voor jongeren, en maakt je vooral afhankelijk, waardoor je voortdurend weer naar je (e-)sigaret wilt teruggrijpen.”

Vapen is weliswaar gezonder dan roken, daarover zijn alle experten het eens. Het is echter belangrijk om e-sigaretten niet als permanente oplossing te zien, maar wel als tussenstap naar een rookvrij leven, zo luidt de conclusie. “De e-sigaret kan kansen bieden voor rokers om gezondheidswinst te boeken, maar alleen als ze daarbij de klassieke sigaret volledig afzweren. Voor ex-rokers die overstappen naar de e-sigaret blijven nog steeds risico’s bestaan. Volgens de Raad is het dan ook een goed idee om in de eerste plaats over te stappen van een klassieke sigaret naar een e-sigaret, maar daarna ook het vapen af te bouwen.” 

Lees ook: Hoe veilig is de e-sigaret?

Bron: 
https://www.health.belgium.be

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram