Buurtgroen gezonder als het makkelijk toegankelijk en bruikbaar is

Laatst bijgewerkt: december 2015
123-straat-buurt-huis-12-15.jpg

nieuws Bewoners van een wijk met veel toegankelijk en bruikbaar groen zijn meer gehecht aan het groen in hun buurt en voelen zich psychisch gezonder dan bewoners van een wijk met evenveel maar minder goed toegankelijk groen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Er komen steeds meer aanwijzingen dat groen in de woonomgeving van mensen positieve effecten heeft op de leefbaarheid en de gezondheid van bewoners. Het is echter minder goed bekend hoe deze effecten precies tot stand komen en welke kenmerken van het groen bijdragen aan deze effecten. Door middel van een vergelijkend onderzoek in twee Groningse wijken met verschillende groenkenmerken probeerde men meer inzicht te krijgen in deze vragen.

Twee wijken
Het ging om twee wijken met een vergelijkbare bevolking en eenzelfde hoeveelheid groen, maar met verschillende gebruikskwaliteit van dat groen. Het percentage groenoppervlak ligt in beide buurten rond de 25%. In de ene wijk bestaat echter meer dan de helft van het groen uit niet goed toegankelijk of beperkt bruikbaar groen, zoals groenstroken langs een spoorlijn. In de tweede wijk is maar een kwart van het groen minder toegankelijk en bruikbaar.

Psychisch welzijn
Bewoners van de wijk met veel toegankelijk groen voelen zich vooral psychisch gezonder, constateerde het onderzoek. Het vond geen verschillen in de lichamelijke of algemene gezondheid van de bewoners uit de twee wijken. Groen heeft de meeste invloed op de psychische gezondheid.

De gevonden relatie tussen het psychisch welzijn van bewoners en hun gehechtheid aan het groen suggereert dat verbondenheid met het groen een sleutelrol kan spelen in de gezondheidseffecten van dat groen. Het onderzoek biedt handvatten om mensen meer met het groen in hun buurt te verbinden door er voor te zorgen dat het groen goed toegankelijk is en volop gebruikt kan worden. Op die manier veranderen groene ruimtes in groene plekken waar de bewoners een emotionele band mee kunnen opbouwen.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram