ad

Handige wistjedatjes voor in de keuken: hoe maak je een perfect gekookt eitje?

Laatst bijgewerkt: maart 2018
123-hard-gekookt-ei-03-18.jpg

nieuws Zorg ervoor dat de eieren die je wilt koken op kamertemperatuur zijn. Wanneer ze te koud zijn, gaan ze barsten in het kookwater door het grote temperatuurverschil. Om dezelfde reden moet je de bolle kant van het ei - waar het luchtreservoir zit - ook een prikje geven met een eierprikker of een naald zodat er wat lucht kan ontsnappen.
Breng ondertussen voldoende water aan de kook, de eieren moeten helemaal onder staan wanneer ze je straks in het water dompelt.
Leg de eieren een voor een op een lepel en laat ze voorzichtig zakken in het kokende water. Zet het vuur meteen wat lager zodat het water iets minder borrelt en de eieren niet tegen elkaar aanbotsen.
Haal de eieren na de juiste kooktijd (zie hieronder) uit het water en laat ze meteen schrikken onder koud water om het kookproces te stoppen en het pellen te vergemakkelijken.

Wat is de juiste kooktijd voor een ei?
- een zachtgekookt eitje: 3 à 4 minuten, afhankelijk van de grootte van het ei.
- een halfhard gekookt eitje: 5 à 6 minuten
- een hardgekookt eitje: 8 à 9 minuten


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub