Een handig wistjedatje voor in de keuken: zure room

Laatst bijgewerkt: November 2017
123-zure-room-zuivel-10-17.jpg

tips Zure room: het adjectief in deze woordencombinatie is verrassend. Een product zoals room associeer je namelijk niet meteen met zuur. En toch is zure room een dankbaar ingrediënt in de koude keuken.

De echte, originele zure room bevat veel minder vet dan (slag)room of crème fraîche. Bij ons heeft zure room meestal maar 10 % melkvet. Dat is goed meegenomen voor de lijn, maar het zorgt er ook voor dat deze roomvariant niet bruikbaar is voor warme bereidingen. Room met weinig melkvet (en veel proteïnes) gaat namelijk gemakkelijk schiften tijdens het opwarmen en is enkel geschikt voor koude bereidingen of voor de afwerking van een warme bereiding die niet meer op het vuur moet.
Tegenwoordig zijn er ook soorten zure room verkrijgbaar die veel meer vet bevatten (tot 30 %). Zij laten zich dan ook zowel koud als warm verwerken. (Slag)room/crème fraîche heeft maar liefst 35 tot 40 % vet.

Zure room is langer houdbaar dan (slag)room of crème fraîche omdat hij wordt aangezuurd met extra melkzuurbacteriën waardoor hij gaat fermenteren.

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 04/11/2017 , bijgewerkt op 03/11/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub