Waarom vaccineren tegen griep?

nieuws Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.

Hoeveel mensen ziek worden verschilt van jaar tot jaar en is afhankelijk van de ernst van de epidemie. Jaarlijks krijgt ongeveer 5 – 10% van de mensen over de hele wereld griep.
Vaccinatie is de enige manier om u tegen griep en vooral de mogelijke gevolgen ervan te beschermen. Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien mensen griep. Meestal geneest u na enkele dagen vanzelf, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Als u gevaccineerd bent, dan is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, dan wordt u met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner.

Voor wie is vaccinatie tegen griep belangrijk?
Volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad moeten de volgende groepen van personen voorrang krijgen voor de vaccinatie tijdens het winterseizoen
2016- 2017:

Groep 1: personen met een risico op complicaties.
Zwangere vrouwen in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap op het ogenblik van het griepseizoen. Zij worden gevaccineerd vanaf het tweede trimester van de zwangerschap;

Lees ook: Griepvaccinatie ook voor zwangere vrouwen

•Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijdt aan een chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van:
- de longen (inclusief ernstige astma),
- het hart (uitgezonderd hypertensie),
- de lever,
- de nieren,
- aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes),
- aan neuromusculaire aandoeningen
- aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of ten gevolge van een ziekte of een medische behandeling);
• alle personen vanaf 65 jaar;
• personen die in een instelling verblijven (rusthuis...)
• kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.

Groep 2: alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als
• de risicopersonen uit groep 1;
• kinderen jonger dan 6 maanden.

Daarnaast is het ook zinvol om alle personen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden zoals die uit groep A1.
Naast het verhoogde risico dat ze complicaties bij griep ontwikkelen door hun leeftijd, bestaat er immers ook één
kans op drie dat ze minstens één factor vertonen die het risico op complicaties nog verhoogt. Het gaat vooral om personen die
• roken,
• excessief drinken
• en/of zwaarlijvig (Body Mass Index > 30) zijn.

Wanneer moet u zich laten vaccineren?
U laat zich het best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode.
Elk jaar moet u opnieuw een griepvaccin krijgen.

Heeft het griepvaccin bijwerkingen?
Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een kleine zwelling op. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam.
Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.

Hoe moet u zich laten vaccineren?
• Vraag een voorschrift aan uw arts.
• Haal daarmee het vaccin bij de apotheker.
• Laat dan zo snel mogelijk het vaccin door je arts plaatsen. Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Het is nog beter om het vaccin pas af te halen net voor je afspraak bij je huisarts.

Met welk vaccin moet u zich laten vaccineren?
Dit jaar zijn er twee types van griepvaccin op de Belgische markt beschikbaar: drie trivalente vaccins (Intanza, Vaxigrip en Influvac S) en één quadrivalent vaccin (Alpharix-Tetra). Al deze vaccins moeten worden ingespoten.

Intanza (een trivalent vaccin met een kortere naald dat niet in een spier maar in de huid wordt ingespoten) mag enkel gebruikt worden voor personen boven de 65 jaar.
Het verzwakte levend vaccin dat via de neus wordt toegediend (Fluenz Tetra) is dit seizoen niet meer beschikbaar.

Hoeveel kost een griepvaccin?
Het griepvaccin kost ongeveer 11 à 12 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald door de sociale zekerheid aan mensen uit de risicogroepen (zie punt 1). Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis. Daarnaast geven sommige ziekenfondsen nog een extra korting.

Om terugbetaling te kunnen verkrijgen moet op het voorschrift “derdebetalersregeling van toepassing” worden geschreven. Wanneer de arts op het voorschrift “Injecteerbaar influenzavaccin” of “Geïnactiveerd influenzavaccin” vermeldt in plaats van een specialiteitsnaam, kan de apotheker zowel een trivalent vaccin als het tetravalente vaccin afleveren.

Meer lezen:
www.griepvaccinatie.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram