Griepvaccinatie ook voor zwangere vrouwen

123_vaccin_zwanger.jpg

nieuws Zwangere vrouwen moeten zich zeker laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Wie zwanger is, heeft minder weerstand tegen infecties en zo kan griep bij een zwangere vrouw erger zijn en meer complicaties veroorzaken, zoals een longontsteking. Een zware griepaanval kan ook de gezondheid van de baby ernstig schaden. Bovendien beschermt vaccinatie van de moeder de pasgeboren baby in de eerste maanden tegen de griep. Dat zeggen het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Lees ook: Waarom is griep erger bij zwangere vrouwen?

Waarom zwangere vrouwen vaccineren?
Met een vaccinatie beschermt een zwangere vrouw zichzelf, maar ook haar kind.
• Risico’s moeder
Omwille van een verminderde immuniteit tijdens de zwangerschap, lopen zwangere vrouwen een verhoogde kans op een infectie en kan een infectie ernstiger zijn. Bij griep is de kans op een longontsteking bijvoorbeeld verhoogd. Bij vrouwen met een chronische aandoening zoals diabetes, astma, obesitas is dat ricio nog groter.
Een zwangere vrouw heeft 7 keer meer kans om door griep in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden dan een andere vrouw.

• Risico’s baby
- preterme arbeid
- vroeggeboorte
- miskraam
- lager geboortegewicht
- zelden overlijden.

Het vaccin beschermt de moeder waardoor ze minder kans heeft om ziek te worden, en als ze toch ziek wordt, verloopt de infectie minder ernstig.
Vaccinatie beschermt ook de baby. Een zware griepaanval kan bovendien de gezondheid van de baby ernstig schaden. Via de placenta krijgt de baby bovendien een deel van de afweerstoffen mee. De vrouw vermijdt dat ze zelf ziek wordt of haar baby na de geboorte besmet. Een baby vlak na de geboorte vaccineren tegen griep kan niet. Het vaccin kan pas worden toegediend vanaf 6 maanden.

Het vaccin is veilig voor moeder en kind.

Momenteel laten slechts 1 à 2% van de zwangere vrouwen zich vaccineren tegen de griep.

Wanneer toedienen?
Het vaccin wordt toegediend tijdens het tweede of derde trimester van de zwangerschap, vanaf half oktober tot het einde van het griepseizoen (einde van de winter). 


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram