Waarom is griep erger bij zwangere vrouwen?

nieuws In ons land worden alle zwangere vrouwen aangeraden om zich te laten vaccineren tegen de griep. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verhoogde kans op een infectie en de infectie kan ernstiger zijn. Bij griep is de kans op een longontsteking bijvoorbeeld verhoogd. Bij vrouwen met een chronische aandoening zoals diabetes, astma, obesitas is dat risico nog groter. Een zware griepaanval kan ook de gezondheid van de baby ernstig schaden. Bovendien beschermt vaccinatie van de moeder de pasgeboren baby in de eerste maanden tegen de griep.

Tot nu toe werd gedacht dat die verhoogde vatbaarheid voor een griepinfectie te maken heeft met de verminderde weerstand tegen infecties tijdens de zwangerschap. Een nieuwe studie in Proceedings of the National Academy of Sciences komt nu echter tot het besluit dat het immuunsysteem van de zwangere vrouw niet verzwakt is maar integendeel hyperactief reageert op een griepinfectie, en te veel afweercellen produceert. Daardoor raakt het afweersysteem tijdelijk ontregeld en worden de longen extra belast. Of het immuunsysteem tijdens de zwangerschap ook op andere virussen overdreven reageert, is nog niet onderzocht.

Lees ook: Vaccinatie bij zwangere vrouwen


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram