Hoe zwaarder, hoe vaker borstkanker

Laatst bijgewerkt: juli 2015

nieuws Hoe hoger de BMI van postmenopauzale vrouwen, hoe hoger de kans op borstkanker in vergelijking met vrouwen met een normaal BMI (minder dan 25). Afvallen verlaagt deze kans helaas niet. Dit blijkt uit een studie in JAMA Oncology. De onderzoekers analyseerden gegevens van bijna 70.000 postmenopauzale vrouwen (tussen 50 en 79 jaar) die elk jaar of om het jaar een mammogram ondergingen. Lengte en gewicht werden bij aanvang gemeten; gewicht vervolgens elk jaar. Na dertien jaar hadden bijna 3.400 vrouwen borstkanker (5 procent).

• Gemiddeld kreeg 5% van de vrouwen in de loop van de studie borstkanker.

• Vrouwen met overgewicht (BMI tussen 25 en 30) hadden een licht verhoogd risico op borstkanker (+ 17%) in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht.

• Hoe hoger de BMI, hoe groter het risico. Bij een BMI tussen 30 en 35 was het risico met 37% verhoogd, bij een BMI boven 35 zelfs tot 58%.

• Vrouwen die bij aanvang van de studie een gezond gewicht hadden, maar meer dan 5 procent in gewicht aankwamen, verhoogden hun kans op borstkanker ook (+36%) in vergelijking met vrouwen met constant gewicht.

• In tegenstelling tot wat uit ander onderzoek blijkt, vermindert het risiso op borstkanker niet wanneer vrouwen met overgewicht weer afvallen.

• Vrouwen met overgewicht hadden ook vaker grotere en slecht gedifferentieerde tumoren, aangetaste lymfeklieren en een grotere kans op overlijden. Vrouwen met een BMI boven 35 hadden 86% meer kans op een hormoongevoelige vorm van borstkanker. Er bestond geen relatie tussen het gewicht en het voorkomen van niet-hormoongevoelige kankers.

• Het gebruik van postmenopauzale hormoontherapie had, in tegenstelling tot de verwachting, geen positief effect op de relatie tussen het gewicht en het optreden van borstkanker.

Bron: JAMA Oncol
http://oncology.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2319235
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram